Gospodarstvo pozdravlja vladne ukrepe in poziva k novim

0

Predstavniki gospodarstva pozdravljajo ukrepe iz predloga protikoronskega zakona. Menijo, da so pravilni in spodbudni za gospodarstvo, z njimi je bil storjen prvi korak za ublažitev razmer. Ob tem gospodarstvo vlado poziva k sprejemu novih ukrepov, ki bodo reševali likvidnost podjetij.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni, da vlada v prvem paketu ukrepov ni pozabila na mala in mikro podjetja ter na samozaposlene. “Od kondicije gospodarstva po koncu epidemije je odvisno, kako hitro bomo naša življenja spravili nazaj v neke normalne okvirje,” je v sporočilu za javnost poudaril predsednik OZS Branko Meh, ki poziva vse državljane, naj po koncu epidemije pomagajo spodbuditi slovensko gospodarstvo in kupujejo slovenske storitve ter proizvode.

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) menijo, da vladni ukrepi omogočajo preživetje podjetij v najtežjem obdobju epidemije in hkrati ohranitev delovnih mest, razbremenjujejo podjetja in ohranjajo socialno varnost. “Slovenija tako zelo hitro sledi podobnim ukrepom drugih držav, ki sprejemajo podobne ukrepe za čas, ko se je gospodarstvo drastično upočasnilo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Gospodarstvo v drugem koraku od vlade pričakuje, da bo reševala tudi likvidnost podjetij. V OZS so med ukrepi, ki bi morali slediti, navedli dogovor z občinami za zmanjšanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, znižanje komunalnih prispevkov in subvencioniranje najemnin za poslovne prostore. Še naprej pa si želijo, da bi tudi za lizing hiše veljal enak ukrep kot za banke, to je preložitev obveznosti za eno leto.

V SBC menijo, da je za ohranitev vitalnosti podjetij nujno posebno pozornost nameniti panogam, ki bodo na daljši rok najbolj prizadete – turizem s celotno dobaviteljsko verigo, vrsta storitvenih panog, deli logistike, deli proizvodnih panog, tehnična trgovina, projektiranje in gradbeništvo zaradi pričakovanega upada investicij …

Pričakujejo tudi pripravo operativnih zdravstvenih protokolov za delovanje gospodarstva po ublažitvi epidemije.

“Z zdajšnjim prvim valom ukrepov bodo najbolj prizadeta podjetja priklopljena na respiratorje, drugim pa bomo pomagali z blažjimi zdravili. Zdaj se moramo dodatno pripraviti na izhod iz krize: zagotoviti likvidnostne in operativne zaščitne pogoje, da bodo prebivalci Slovenije po normalizaciji razmer zdravstveno zaščiteni, čim prej in v čim večjem številu lahko spet zasedli svoja delovna mesta. Četudi nevarnost zaradi koronavirus še ne bo povsem minila. To bo pomembna naloga vseh treh deležnikov: države, podjetij in zaposlenih,” so še zapisali v SBC.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen