Francoski premier svari pred težkimi dnevi za Francoze glede covida-19, smrtnih žrtev že skoraj 2000

0

Francoski premier Edouard Philippe je včeraj posvaril rojake, da so glede pandemije koronavirusne bolezni 19 pred njimi težki dnevi. “Smo v krizi, ki bo trajala, imamo razmere, ki se ne bodo kmalu izboljšale,” je dejal po seji vlade. Kasneje je napovedal podaljšanje karantene do 15. aprila.

Philippe je posvaril, da mora država ostati zelo mobilizirana v boju proti pandemiji. Ta je v Franciji doslej zahtevala 1995 življenj, od tega 299 v zadnjem dnevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji so o primerih okužbe najprej poročali z vzhoda države, epidemija pa se je nato razširila v Hautes-de-France na skrajnem severu države, na območje Pariza in druge dele Francije. Hitro naraščanje števila okužb po besedah premierja pomeni velik pritisk na ves zdravstveni in bolnišnični sistem.

“Razmere v prihodnjih dneh bodo težje,” je opozoril francoski premier.

Ob tem je napovedal, da bo v soboto skupaj z ministrom za zdravje Olivierjem Veranom predstavil podrobnosti odziva na pandemijo, še posebej kar zadeva razpoložljivost opreme, zaščitnih mask in testiranja.

Francija je od 17. marca v karanteni. V skladu s temi ukrepi morajo biti Francozi v svojih stanovanjih in se ne smejo družiti z drugimi ljudmi, razen s člani svoje ožje družine, s katerimi sicer stanujejo. Stanovanja lahko zapustijo le za nujne nakupe živil in podobno.

“V dogovoru s predsednikom države napovedujem obnovitev karantene za dva dodatna tedna,” je premier povedal popoldne. To pomeni, da bodo ukrepi, kakršni veljajo zdaj, v veljavi najmanj do 15. aprila. “Seveda pa jo bomo še podaljšali, če bodo razmere to zahtevale,” je pojasnil.

“Tistih, ki kršijo pravila, ni veliko, bodo pa strogo kaznovani, saj gre za zdravje nas vseh in predvsem za zdravje najbolj ranljivih,” je še povedal. Francozom se je tudi zahvalil za potrpežljivost in solidarnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen