Dolge kolone na mejnih prehodih v nekaterih evropskih državah

0

Po podatkih avstrijske policije je kolona na avstrijski strani meje dolga 35 kilometrov, na madžarski pa 12 kilometrov. Voznikom, ki so obtičali v zastoju, člani Rdečega križa razdeljujejo plastenke z vodo, čakajoče pa bodo oskrbeli tudi s hrano, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarska je v torek zaprla meje za potniški promet. Izjema so dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki se vračajo v domovino. Za tovorni promet meja ostaja odprta.

O dolgih kolonah na mejnih prehodih poročajo tudi iz Poljske, ponekod so dolge do 50 kilometrov in ljudje morajo za prestop meje čakati več kot 24 ur.

Poljska vlada je tujcem prepovedala vstop v državo, Poljaki, ki se vračajo v domovino, pa morajo za 14 dni v karanteno. Obmejni policisti v zaščitnih oblekah in z maskami na obrazih merijo temperaturo vsem, ki prečkajo mejo, poroča BBC.

Iz države po drugi strani odhaja na tisoče tujcev, ki se želijo vrniti domov. V ponedeljek je iz Poljske odšlo 8500 migrantskih delavcev iz Ukrajine.

Poljske meje ostajajo odprte za tovorni promet, vendar oblasti niso zagotovile posebnih vrst za tovornjake, zato so obtičali v isti koloni z ostalimi vozniki.

Na mejnem prehodu Jedrzychowice-Ludwigsdorf na meji z Nemčijo so morali ljudje v osebnih vozilih čakati na prestop meje 16 ur, vozniki tovornjakov pa do 30 ur, je sporočila poljska policija. Prostovoljci voznikom v koloni razdeljujejo vodo in hrano.

Na mejnem prehod s Češko Cieszyn-Česky Tešin je bila zjutraj čakalna doba 20 ur, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen