Dan mater: Kljub epidemiji bodo matere lahko zaradi njihovega praznika danes bolj vedre

0

Matere bodo danes lahko kljub epidemiji koronavirusa bolj vedre, saj je 25. marec dan mater. V Sloveniji rodi vse več žensk, ki pa imajo skupaj vse manj otrok, kaže statistika. Minister za delo Janez Cigler Kralj se je materam zahvalil za delo, ki ga v kriznih časih opravljajo tako na delovnem mestu kot v svojih družinah.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj je materam ob njihovem dnevu čestital na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena aktualnemu dogajanju v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Pri tem je izpostavil tako tiste matere, ki so v kriznih časih na delovnih mestih prevzele večje obveznosti kot negovalke, bolničarke, zdravnice, snažilke in druge, kot tudi tiste, ki so doma z otroki in jim pomagajo pri šolanju, se z njimi igrajo, delajo običajne stvari in skušajo zagotoviti, da življenje teče normalno tudi v družinah.

“Neprecenljive ste, zahvaljujem se vam za vse to delo,” je poudaril. “Hvala, ker ste, in hvala, ker se borite za to, da lahko vsi skupaj normalno živimo,” je dodal Cigler Kralj.

Zavod Nefiks je ob materinskem dnevu spomnil na projekt Kolegice, ki izpostavlja deprivilegiran položaj mladih mater pri vstopu na trg dela oz. ohranjanju zaposlitve. Menijo, da je treba mlade mame opogumiti in jim predstaviti pozitivne zgodbe o razumevajočih delodajalcih. Po drugi strani pa morajo tudi delodajalci vedeti, da ženska v času nosečnosti in poporodnem obdobju razvije vrsto mehkih veščin, zaradi katerih je pri delu boljša, so spomnili.

Delodajalci se morajo po njihovem pozivu naučiti, kako prepoznati prispevek te skupine k uspehu podjetja. Po drugi strani pa morajo poskrbeti za njeno lažje umeščanje v delovno okolje. Med takimi ukrepi je vzpostavitev posebnih prostorov v podjetju za nego, igro in varstvo otrok zaposlenih, so predlagali.

Med ženskami, ki so bile do leta 2018 stare 15 let ali več, so bile matere po podatkih državnega statističnega urada v povprečju tri od štirih. Več kot polovica med njimi je rodila dva otroka, vsaka peta enega, 15 odstotkov jih je rodilo tri otroke, pet odstotkov pa štiri ali več otrok. Povprečna starost ob rojstvu prvega otroka je bila leta 2018 29,5 leta.

Slovenija je med članicami EU v samem vrhu glede deleža zaposlenih mater. V letu 2017 je bilo med ženskami v starosti od 15 do 64 let, ki so imele dva otroka, delovno aktivnih 87 odstotkov. S tem podatkom se je naša država uvrstila na drugo mesto. Prehitela jo je le Švedska.

V Evropo so obeleževanje materinskega dneva prenesli iz ZDA, kjer se nanj spomnijo od leta 1910. Evropske šege, povezane z materinskim dnem, imajo po mnenju etnologov svoje korenine v Angliji. Med njimi sta denimo obisk odseljenih otrok pri starših in obdaritev matere. Na druga območja Evrope se je obeleževanje praznika na drugo nedeljo v maju širilo po 1. svetovni vojni.

V Sloveniji se je po 2. svetovni vojni praznovanje tega dneva umaknilo mednarodnemu dnevu žensk, 8. marcu. V zadnjem desetletju 20. stoletja pa so znova začeli obeleževati tudi materinski dan, in sicer na 25. marec, ko je v Katoliški cerkvi praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen