Bo po doseženem dogovoru o mandatu operacije Irene le-ta opravljala svojo primarno vlogo, ali pa bo spodbudila migracije?

0

27 držav članic EU je danes doseglo dogovor o mandatu nove misije Irene, katere namen je med drugim nadzor embarga nad orožjem za Libijo. Po letu dni se tako EU z ladjami ponovno vrača na Sredozemsko morje.

Veleposlaniki 27 držav članic EU so se danes v Bruslju dogovorili, da bo nova operacija služila nadzoru embarga tako iz zraka, prek satelitov ter na morju, so potrdili diplomatski viri. Poleg nadzora nad embargom nad orožjem za Libijo je namen operacije tudi zajezitev organiziranega tihotapljenja ljudi ter urjenje libijske obalne straže in mornarice.

Odločitev morajo sedaj v pisnem postopku potrditi še v posameznih državah članicah. Ta naj bi se začel po neuradnih navedbah v petek. Pisni postopki sicer trajajo različno dolgo, običajno nekaj dni.

Zunanji ministri držav članic EU so se načeloma že februarja dogovorili o misiji Irene, ki bo nasledila operacijo Sophia. Dogovor je bil danes kljub temu sprejet s težavo. Najbolj sporen naj bi bil prav del o nadzoru na morju, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrija in druge države, med njimi Madžarska, naj bi imele pomisleke, da bo operacija Irene na morju vzpodbudila migrante, da se podajo na nevarno pot čez Sredozemsko morje iz Afrike v Evropo, saj bi lahko računali, da jih bodo ladje rešile, če bodo zašli v težave.

Prav zaradi teh pomislekov je nato bil sprejet dogovor, da ladje ne bodo napotili v osrednji del Sredozemlja, pač pa bolj vzhodno in stran od begunskih poti, npr. pred obalo Bengazija ali Sueškega prekopa.

Mandat operacije Sophia se konča konec meseca. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen