Avtobusni prevozniki: Tudi brez odpovedi potovanj v Italijo je poslovna škoda ogromna

0

Posledice širjenja koronavirusa so za avtobusne prevoznike že zdaj velike, po odsvetovanih potovanjih v severno Italijo pa bo škoda ogromna, je za STA dejal podpredsednik sekcije za promet pri OZS Peter Mirt. Odločitev glede potovanja v Italijo sicer prepušča posameznemu prevozniku. Težave občutijo tudi Slovenci, zaposleni v Italiji.

Kot je dejal Mirt, ki je v sekciji zadolžen za področje avtobusnega prometa, težava ni le v odpovedi potovanj slovenskih turistov, temveč tudi tujih, saj ti od vstopa Slovenije v EU predstavljajo pomemben delež strank slovenskih avtobusnih prevoznikov.

“Velika večina rezervacij je odpovedanih, novih pa do junija ni na vidiku,” je dodal. Opozoril je, da se nekateri prevozniki ukvarjajo izključno s prevozom tujih strank, zato so ostali povsem brez dela. Dodatno težavo avtobusnim prevoznikom predstavljajo odpovedi dogodkov v tujini, kamor bi sicer peljali skupine potnikov.

Če bi zaradi koronavirusa pristojni odpovedali pouk, pa si po Mirtovih besedah prevozniki situacije ne znajo predstavljati. “To bi bila najhujša katastrofa. Ne smemo pozabiti, da mnogi prevozniki odplačujejo posojila za avtobuse, pri čemer odplačevanje ne more počakati na izboljšanje razmer,” je dejal.

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi epidemije novega koronavirusa danes odsvetovalo vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države. O tem, ali bo opravil prevoz tja, bo po Mirtovih besedah odločal vsak prevoznik sam. “Bojim se, da večina zaradi težkih razmer ne bi zavrnila potnikov, če bi jih imela,” je dodal.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je zaradi težav prevoznikov ter drugih obrtnikov in podjetnikov vlado danes pozvala k ukrepom, med katerimi predlaga začasno oprostitev plačila davkov in kritje bolniške odsotnosti. Predlagajo tudi dodatne finančne ukrepe, ki bodo podjetjem zagotovili likvidnostna sredstva, potrebna za njihovo poslovanje v času izpada dohodkov zaradi kriznih razmer.

To, da je Italija glavno žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi, predstavlja težavo tudi za Slovence, ki tam delajo. Slovenci z območja Goriške, zaposleni v Italiji, se prilagajajo odločitvam podjetij glede zaščite pred okužbo. Če so se v podjetju odločili za delo od doma oziroma izolacijo, se tega držijo.

Pomočnik direktorja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Tomaž Konrad je za STA povedal, da še vedno odhaja na delo v sosednjo Gorico, vendar je pri tem nekoliko previdnejši kot doslej. V Italiji veljajo veliko strožji ukrepi glede zaščite pred širjenjem virusa kot v Sloveniji, ki jih vsi upoštevajo, je dejal. Posebej strogi so ukrepi glede udeležbe ali organizacije sestankov.

Povedal je še, da so javne ustanove in uradi v Gorici, ki so odprti, popolnoma prazni. Sam je obiskal tamkajšnjo finančno upravo, kjer je moral z ostalimi obiskovalci čakati pred stavbo in ne v zaprtem prostoru.

Novinar tednika Slovencev v Videmski pokrajini Novi Matajur s sedežem v Čedadu Blaž Močnik pa je za STA povedal, da kot manjše uredništvo niso dobili navodil, kako naj ravnajo. Možnosti za okužbo je že bilo veliko zaradi narave njegovega dela. Trenutno razmišlja, da bi ostal doma in delal od tam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen