110-letna Španka preživlja – za špansko gripo – že drugo pandemijo

0

Španka Lulu Vazquez je ena redkih, ki se ob tokratni krizi zaradi novega koronavirusa sooča z že drugo uničujočo pandemijo v svojem življenju. Ženica iz kraja Pontevedra v Galiciji, ki je konec tedna praznovala 110. rojstni dan, se zaradi covida-19 in karantene spričo pandemije ne vznemirja preveč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Že dolgo nisem bila zunaj, zato mi ni všeč, da nihče ne more k meni domov,” je danes dejala v pogovoru za špansko televizijo. “A takšno je življenje, treba se je prilagoditi,” je dodala.

V Španiji, ki je za Italijo druga najhuje prizadeta evropska država, od sredine marca velja karantena, ki naj bi trajala najmanj do velike noči. Španka zato ob visokem jubileju ni smela sprejemati gostov. Jo je pa razveselila tamkajšnja policija, ki je za njen rojstni dan priredila sprevod več policijskih vozil s sirenami mimo njenega doma. Slavljenka jih je gledala skozi okno ter se jim v zahvalo nasmehnila in pomahala.

“Tega res nisem pričakovala,” je dejala Lulu, katere pravo ime je Luisa.

Danes priletna gospa je bila še otrok, ko je leta 1918 po svetu pustošila španska gripa. Ta pandemija je v več valovih po različnih ocenah zahtevala od 25 do 50 milijonov smrtnih žrtev. Leta 1910 rojena Lulu sicer pravi, da se tedanje pandemije le megleno spominja, saj je bila takrat še majhna deklica, a jo je na srečo preživela.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen