Žrtve leto dni po cerkvenem vrhu proti spolnim zlorabam nezadovoljne z ukrepi

1

Leto dni po cerkvenem vrhu proti spolnim zlorabam v Vatikanu so združenja žrtev na današnji novinarski konferenci v Rimu izrazila razočaranje zaradi nezadovoljivih ukrepov. Kot so ocenili, tako katoliška cerkev kot papež Frančišek doslej nista ustrezno naslovila spolnih zlorab duhovnikov.

To, kar je bilo storjenega do zdaj, je “premalo, prepozno in ni dovolj”, je poudaril soustanovitelj nemške pobude Eckiger Tisch (Oglata miza) Matthias Katsch, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da ta kriza zadeva Cerkev po vsem svetu in se ne bo končala, dokler ne bodo “povedane in slišane vse zgodbe, razrešeni vsi zločini in vse žrtve prejele odškodnino”. Bilanca storjenih ukrepov v zadnjem letu tako prinaša razočaranje. “Prišlo je do premikov, a bilo so storjeni trije koraki naprej in dva nazaj,” je ponazoril Katsch.

Papež Frančišek je na vrhu februarja lani sicer napovedal dosledno ukrepanje proti storilcem ter napovedal konec prikrivanja. Že takrat so se pojavile prve kritike, da manjkajo konkretni ukrepi.

Po cerkvenem vrhu so sicer umaknili oznako tajnost z dokumentov, ki se nanašajo na spolne zlorabe, kar pomeni, da lahko dokumente cerkvenih procesov o spolnih zlorabah posredujejo državnim tožilstvom. Prišlo je tudi do napredka pri prijavah očitkov na račun nadrejenih. A istočasno se je vse ustavilo pred tem, da bi zadeve neodvisno preiskali, ustavilo se je tudi pri vprašanju odškodnin.

“Cerkev se še v številnih državah upira, da bi jo poklicali na odgovornost,” je še dejal Katsch. Dodal je, da v Vatikanu obstaja na tisoče dokumentov o primerih spolnih zlorab, ki bi morali biti dostopi neodvisnim organom.

Anne Barrett Doyle iz ameriške organizacije Bishop Accountability (Škofova odgovornost) je kritizirala, da v številnih državah, kot so Španija, Filipini ali DR Kongo, ni prišlo do nobenega temeljnega premika v ravnanju škofov in kardinalov. Papež Frančišek po njeni oceni tudi nič več jasno ne govori o ničelni toleranci do spolnih zlorab.

Ena od žrtev spolnih zlorab Phil Saviano, ki je prav tako dejaven pri Bishop Accountability, je svetemu očetu očital, da ne uresničuje lastnih obljub. Dodal je, da raziskave v ZDA, Avstraliji in Nemčiji nakazujejo, da je znotraj katoliške duhovščine najmanj pet odstotkov pedofilov. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    A se je Papež nardil Francoza ?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen