Zmago na 56. Zlati lisici si je prismučala Slovakinja Petra Vlhova, najboljša slovenska slalomistka Meta Horvat končala na 11. mestu

0

Slalom svetovnega pokala v Kranjski gori in skupno zmago na tekmovanju za 56. Zlato lisico si je zagotovila Slovakinja Petra Vlhova. Po polovici vodilna Švedinja Anna Swenn Larsson je bila odlično na progi, a pred ciljem naredila napako in odstopila. Slovenki Meta Hrovat na 11. in Ana Bucik na 21. mestu sta v finalu pokvarili svoji uvrstitvi.

Vlhova je do 14. zmage v karieri prišla s popolnim napadom v drugi vožnji, potem ko je bila po prvi četrta.

Drugo mesto je osvojila po prvi vožnji tretja Švicarka Wendy Holdener (+0,24), tretje pa Avstrijka Katharina Truppe (+0,89), ki se je na druge stopničke v karieri prebila s petega mesta, živi pa vsega 20 minut od slovenske meje v bližini Beljaka.

Larssonova je bila tudi v drugo odlično na poti, imela več kot sekundo prednosti pred zadnjo strmino, potem pa je tik pred ciljem naredila napako, padla in končala ob progi, ob kateri je bilo tudi danes daleč največ navijačev Vlhove z zastavami v barvah slovenske trobojnice, vendar slovaškim grbom v sredini.

Izmed Slovenk je bila po pričakovanjih najboljša domačinka Hrovatova. “Mogoče nisem izpeljala obeh voženj, kot bi si želela, toda glede na moje nestanovitne slalomske predstave z veliko odstopov in napak sem naredila dobri vožnji. Na tem lahko gradim naprej. Danes sem imela dobre določene odseke, na drugi vožnji v zgornjem delu, tudi v prvi je bilo tam nekaj uspešnih zavojev. Na ciljni strmini, kjer bi morala biti najboljša, pa se nisem najbolje znašla,” je povedala Hrovatova.

V soboto na veleslalomu tretja Hrovatova je bila po prvi vožnji deseta, na koncu pa osvojila 11. mesto, tako da njena najboljša letošnja slalomska uvrstitev ostaja deseto mesto iz avstrijskega Lienza.

“Toda popotnica s teh dveh tekem pa je dobra in grem lahko sproščena na naslednja prizorišča, pomemben del sezone je še pred nami, čeprav temperature kažejo, kot da bo vsak čas konec zime. Po teh lepih izidih na Zlati lisici imam lahko veliko več samozavesti kot prej,” je dodala Hrovatova.

V drugi vožnji je svojo uvrstitev pokvarila tudi druga slovenska finalistka Bucikova, ki je iz 19. zdrsnila na 21. mesto. Njena najboljše letošnja slalomska uvrstitev je sicer 18. mesto, ki ga je dosegla v avstrijskem Flachauu.

“Nisem se počutila slabo na drugi progi, imela sem premalo tempa in to se pozna. Želela sem si boljšega izida na slalomu, ampak bom morala dobiti več samozaupanja in ritma na treningih te discipline, da bo potem na tekmah bolje. Navzven nisem pokazala, da sem danes razočarana, ko sem prišla v cilj. Skupaj s sobotno tekmo pa lahko rečem, da je za mano lep vikend in s tem moram biti zadovoljna. Le današnja druga vožnja je bila slabša,” pa je ocenila Bucikova, 14. na sobotnem veleslalomu.

V Kranjski Gori, ki je zaradi neugodnega vremena vskočila namesto tradicionalnega kraja izvedbe zlate lisice Maribora, zaradi smrti očeta Jeffa ne nastopa najboljša v skupnem seštevku Američanka Mikaela Shiffrin.

Američanka je po zmagi izgubila vodstvo v slalomskem seštevku, kjer ima zdaj Slovakinja pred zadnjimi tremi slalomi 20 točk prednosti.

Z zahtevno vitranško strmino, odstopilo je namreč 18 od 63 smučark na prvi progi, so se spopadle še štiri Slovenke, in sicer Maruša Ferk, Neja Dvornik, Klara Livk in Nika Murovec, a so bile prepočasne za uvrstitev med trideset najboljših.

Ferkova (+4,12) je bila 36., Klara Livk (+4,24) 38., Neja Dvornik (+4,31) 40., Nika Murovec (+9,26) pa zadnja od uvrščenih tekmovalk na 45. mestu. Za nastop v finalu je bilo treba smučati hitreje od časa 57,58.

Alpske smučarke se zdaj selijo v Crans Montano, kjer jih prihodnji konec tedna čakajo tekme hitrih disciplin. Naslednji tekmi v tehničnih disciplinah pa bosta v začetku marca v nemškem Ofterschwangu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen