Zakaj Slovenci mislimo, da smo s kavo kupili še natakarico?

1

Simona Toplak v komentarju Zakaj Slovenci mislimo, da smo s kavo kupili še natakarico? piše o Slovencih, ki znajo določiti in razumejo ceno kave, ne vedo pa, kaj je narobe s ceno, ki jo denimo plačujejo za “družbene dogovore”.

“Tipični družbeni dogovor, ki požre denar in ga vsi plačujemo, pa nimamo pojma, kaj zanj dobimo in ali dobimo, kar smo plačali, ko to potrebujemo, je zdravstveno zavarovanje. Ampak ker zdravnik ni natakarica in ker zdravje ni kapučino, izgubimo občutek pameti. Medtem ko sedem minut preverjate, ali vam v gostilni niso zaračunali enega piva preveč, si ne vzamete niti minute, da bi se vprašali, kakšno pogodbo imate z državo za izpolnjevanje njenih obveznosti pri zdravstvenem zavarovanju, ki ga plačujete, ali se država drži pogodbenih obveznosti, kakšne so sankcije, če se jih ne, ali je treba pogodbo spremeniti in na novo določiti obveznosti enih in drugih. (…) Ko bo Slovencem jasno, da smo s kavo kupili samo kavo, in ne tudi človeka, in ko se bomo za ‘nakup’ družbenega dogovora odločili tako kot za nakup kave, potem bomo bogatejši. Po denarju v denarnicah in po vrednotah ter bogastvu v glavah.”

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    Velik nateg so cene, npr. pogonska goriva, elektrika, tudi komunalni prispevki, razne obdavčitve, npr. 25% na najemnine, razne takse, ipd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen