Zakaj Alem Maksuti v Sloveniji ni alternativa

Alem Maksuti je dne 8. februarja na portalu 24ur.com poskušal utemeljiti svojo tezo, da SDS ni alternativa

2

Piše: Davorin Kopše

Maksuti napoveduje nove predčasne volitve in trdi, da SDS ni alternativa

Tako bom začel; Živimo v aktualnem času, ki nas počasi vse bolj frustrira, ker se dogaja preveč aktivnosti, ki so proti človekovi naravi. Prišleki, proti katerim nimam nič, če oni nimajo nič proti meni, bi radi bili v nacionalnih državah alternativa. To ni slovenska posebnost, ampak se širi kot virus praktično po celem svetu.

Alem Maksuti je politolog in raziskovalec, ki se je sklesal na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Če prelistamo njegov Facebook in Twitter profil takoj vidimo, da obožuje socializem, Jugoslavijo in rdečo zvezdo kot simbol komunizma. Ničesar od tega v resnici ni več, so pa posamezniki in skupine, ki bi to radi obudili od mrtvih. Za komentarje ga vabijo predvsem na nacionalno televizijo in na POP TV, kjer komentira politična dogajanja v Sloveniji in po svetu. Njegova značilnost je prepričljiva retorika, ki pa je pogosto pristranska. Ko sem videl njegovo v podnaslovu tega prispevka navedeno kolumno, sem se hipoma odločil, da bo to osnova za to, kar pravkar berete.

Maksuti se v svojih ocenah pogosto ukvarja z največjo politično stranko v Sloveniji SDS in njenim uspešnim predsednikom, v času katerega vodenja stranka ves čas raste in serijsko zmaguje na volitvah, kar je edino merilo po katerem lahko sodimo o stopnji sprejemljivosti. Zato tisti, ki pravijo, da je Slovenska demokratska stranka nesprejemljiva (med njimi Maksuti), nasprotujejo volivcem. Vemo v kateri čas to spada in tja se ne bomo vrnili!

Zadnjo akcijo Maksutija lahko vsekakor razumemo kot del aktivnosti po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade in odziv na veliko verjetnost, da bo Janez Janša tretjič predsednik vlade. Po Šarčevem odstopu sta na vidiku dva scenarija. Eden je, da bo Janez Janša sestavil vlado znotraj aktualnega mandata, drugi pa, da gremo na nove predčasne volitve, kjer bo po vseh realnih napovedih še enkrat zmagala Slovenska demokratska stranka in bo Janez Janša spet prvi kandidat za mandatarja. Oba scenarija sta za globoko državo velika grožnja, zato je panika vse večja. Mafija se boji ukrepov.

Maksuti: Zakaj opozicijska SDS ni alternativa?

Maksuti se v svojih tezah opira na dejstvo, da je prvak SDS Janez Janša po odhodu Karla Erjavca edini, ki se je v visoki politiki obdržal na oblasti in da je nekakšen večen predsednik. Večina nasprotnikov Janeza Janše poskušajo dejstvo, da je Janša že vrsto let na čelu stranke, povedati slabšalno, čeprav bi so za to uspešno obdobje zaslužil priznanje, saj je predsednik stranke po večinski volji članov. Z njim naj bi stranka s svojo politiko zašla v enosmerno ulico iz katere z Janezom Janšo ni vrnitve.

Seveda Maksuti ne pove, da je Janša izvoljen na strankinih internih volitvah in da je deležen visoke podpore tako članov kot simpatizerjev, kar je demokratično in zato v demokraciji edino sprejemljivo. Ko človek vse to opazuje se mu zožijo zenice, saj priča o tem, da so v Sloveniji še ljudje, ki ne verjamejo in ne stavijo na demokracijo, ampak na nekaj drugega, tistega, kar smo leta 1990 Slovenci na plebiscitu z velikansko večino zavrnili. Hvala Bogu, da ni vrnitve. Nočemo vrnitve, g. Maksuti.

Maksuti trdi, da se je SDS po spremembi političnega sistema iz totalitarnega v večstrankarskega odločila narobe, ker podpira in spodbuja nacionalna čustva in domoljubje. Po njegovem naj bi bilo to narobe, saj da odriva prišleke, ki so postali državljani, kar seveda ni res. Vsekakor nismo v Kikindi, smo v Sloveniji in nič ni bolj normalnega kot to, da si Slovenci v Sloveniji pišemo sodbo sami. Morda je problem kvečjemu v tem komu, v kakšnih okoliščinah in pod kakimi pogoji se v Sloveniji dodeljuje državljanstvo. Če komu ni všeč naj odide, kdor je sposoben integracije pa naj bo dobrodošel in naj po svoji volji ostane koristen in lojalen, kar je v obojestransko korist.

Maksuti v nadaljevanju trdi, da imamo opravka s potjo iz enopartijskega sistema v večstrankarstvo, kar sam imenuje kvazipluralno družbo, v kateri je večstrankarstvo utemeljeno na nacionalistični ideologiji, to pa naj bi bilo uporabljeno kot paravan za katerim vidi idejo o novi obliki avtoritarne oziroma totalitarne organizacije države. To slednje seveda pripisuje Slovenski demokratski stranki.

Maksuti trdi, da temelji politika stranke SDS na predpostavki, da ima nacija kot primarni element identifikacije prednost pred posameznikom, kjer se postavlja nacionalni interes nad pravice in svoboščine državljanov (priseljencev, Romov, istospolnih, umetnikov, socialistov itd.). Ob tem ne pozabi povedati, da so v tem smislu »parole« o človekovih pravicah in svoboščinah nekako prazne, saj naj bi jih priznavali le zavednim Slovencem.

Ob branju njegovih trditev se mi večkrat zazdi, da nas malo zafrkava. Država namreč v osnovi in primarno pripada konstitutivnemu narodu, ki jo je ustanovil za uresničevanje svojih nacionalnih interesov. Interes prišlekov je, da se pridružijo naciji do katere že vnaprej gojijo določene simpatije. Če nekam prideš oziroma želiš iti, pa naj bo to klub, podjetje, društvo, zveza ali država, se je primerno najprej seznaniti z osnovnimi značilnostmi delovanja te skupnosti/sredine. Pri tem je seveda zelo pomembno, da ne greš nekam, kjer vladajo razmere, ki ti ne ustrezajo. S tem se prav nič ne krepi moč države, kar trdi Maksuti. Še več, Maksuti celo trdi, da je tovrstna krepitev države enaka totalitarni drži in jo primerja s fašizmom in komunizmom. S tem Maksuti grobo posplošuje značilnost krepitve države. Država je po mojem prepričanju najmočnejša takrat, ko so v njej vsi prebivalci kar najbolj svobodni. Poudarjam vsi, saj naj nihče nikomur ničesar ne diktira, še najmanj pa prišleki avtohtonim. Prvenstveno naj prišleki prihajajo v njim všečna okolja in okolja naj sprejemajo le tiste, ki prihajajo s simpatijami, ne s sovraštvom ali namenom spreminjati običaje. Niti na tej, niti na kaki drugi osnovi ni mogoče stvari prikazovati z našo ali vašo resnico, v kar se med drugim obregne Maksuti pri omenjanju ustanavljanja medijev, ki poročajo o stvareh, o katerih drugi nočejo ali po diktatu ne smejo. Resnica nima lastnika, je ena in edina, stvar posameznika pa je kako jo interpretira in ali jo sprejme ali ne. Moja izkušnja je, da resnici ni mogoče ubežati in na koncu bo tako tudi z zgodovinsko resnico. Mogoče je na tem mestu tudi prostor za omembo t.i. polpretekle zgodovine, kar je Kučanova skovanka, s čimer nam želi povedati, da je njegov jugoslovanski režim še tukaj. Ne, polpretekle zgodovine ni. Je zgodovina, je sedanjost in bo prihodnost. Nianse so znotraj tega.

»Opozicijska SDS ni alternativa. Gre za lažno izbiro, ki se jo ponuja kot alternativno politično opcijo, ki naj bi predstavljala antipod neoliberalne politike, ki jo izvajajo praktično vse ‘leve’ slovenske vlade«, trdi Maksuti in se pri tem še enkrat naslanja na svojo trditev, da je SDS nacionalistična stranka. Seveda ga motijo odbori, društva in druge organizacije, ki branijo vrednote slovenske osamosvojitve, kar je direkten napad na zgodovinsko obdobje, ko smo bili Slovenci skupaj z večino drugih državljanov prepričljivo enotni in smo izglasovali nacionalno državo Slovenijo. Moti ga, da je Slovenija postala suverena država slovenskega naroda, kot je pisalo že v zahtevi, objavljeni v Majniški deklaraciji iz leta 1989.

Ali je torej SDS alternativa?

Alternativa je izbira med dvema možnostma pri čemer ena izključuje drugo. Alternativa je torej vedno le ena, svet pa se že dolgo ne deli le na dva politična pola, zato je malo neumestno v tem kontekstu govoriti o alternativi.

V slovenskem političnem prostoru smo žal prišli do takega absurda, da skoraj več ne moremo govoriti o večstrankarstvu, ampak o skupinah v politiki, ki zastopajo mnoge interese, vse manj pa politične. Ugotavljam, da je Slovenska demokratska stranka daleč najbolj prepoznavna ravno po svojem političnem delovanju, zato bi si upal vsaj do neke mere zagovarjati stališče, da SDS res ni alternativa, saj na drugi strani ni nikogar, ki bi ga lahko v smislu alternativnosti nadomestila, razen v formalnem smislu vladanja, nikakor pa SDS ne izključuje kot to narekuje alternativa. Če po vsem tem ugotovimo, da SDS ni alternativa, moramo na drugi strani z enako jakostjo zatrditi, da SDS nima alternative.

Alem Maksuti je s tem zaključkom skupaj s svojimi prozornostmi padel v vodo, ga ni in nima alternative.

Št. komentarjev: 2
  1. Božo pravi

    Maksuti je navadni pritepenec iz Bosne, sedaj pa hoče biti v Sloveniji glavni politični “komentator”. Je navaden levičarski forumaš in drrekomešalec.

  2. linke pravi

    čifut je lahko vesel da je tu

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen