Vrh Afriške unije v znamenju reševanja konfliktov in razvoja na afriški celini

0

V etiopski prestolnici Adis Abeba se je danes začel dvodnevni letni vrh Afriške unije (AU), v ospredju katerega bo iskanje rešitev za obstoječe konflikte in pa razvoj na afriški celini. Srečanje je odprl trenutno predsedujoči AU, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, ki je izpostavil cilje Agende 2063 za razvoj in napredek Afrike.

Vrha, ki poteka pod naslovom ‘Utišati orožje: Ustvarjanje ugodnih pogojev za razvoj Afrike’, se udeležuje tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je dejal, da je partnerstvo med Združenimi narodi in AU največjega pomena. Poudaril je polno podporo Svetovne organizacije pobudi AU glede “utišanja orožja” na celini. Pri tem ne gre samo za mir in varnost, ampak tudi za trajnostni razvoj in človekove pravice, je dejal Guterres.

Kot glavne tri izzive Afrike je omenil izkoreninjenje revščine, ukrepe proti podnebnim spremembam in končanje konfliktov. Pozval je tudi k večji vključitvi in okrepljeni vlogi afriške mladine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letošnjega 33. vrha AU se udeležuje okoli 50 predsednikov držav in vlad članic Afriške unije. Na njem je južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa prevzel predsedovanje organizaciji od egiptovskega kolega Al Sisija.

Ramaphosa je v svojem govoru dejal, da se bo AU osredotočila na reševanje konfliktov na afriški celini, še zlasti dolgotrajnih konfliktov. Unija si bo prizadevala tudi za sklic konference o Libiji s ciljem podpreti prekinitev ognja in dialog v tej severnoafriški državi, kjer se sile generala Kalife Haftarja borijo za oblast z mednarodno priznano vlado premierja Fajeza al Saradža.

Voditelji AU so danes tudi zavrnili mirovni načrt za Bližnji vzhod ameriškega predsednika Donalda Trumpa kot nezakonit, saj da krši več resolucij Združenih narodov in Afriške unije. Izrazili so tudi solidarnost s Palestinci. Ramaphosa je ob tem načrt primerjal z nekdanjim režimom apartheida v njegovi Južni Afriki, navaja francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen