Vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine v Sloveniji tudi lani upadla

0

Skupna vrednost umaknjene ponarejene evrske gotovine se je lani v Sloveniji drugo leto zapored znižala. V zadnjih dveh letih je upadla s 720.000 evrov na nekaj več kot 76.000 evrov. Zmanjšalo se je število odkritih ponarejenih bankovcev, medtem ko se je število odkritih ponarejenih kovancev povečalo, je danes objavila Banka Slovenije.

Število odkritih ponarejenih bankovcev se je zmanjšalo za slabo tretjino, število odkritih ponarejenih kovancev pa povečalo za skoraj 60 odstotkov. Lani je bilo iz obtoka umaknjenih 1236 ponarejenih evrskih bankovcev in 2237 ponarejenih evrskih kovancev. Pri evrskih bankovcih je bilo umaknjenih daleč največ ponaredkov vrednosti 50 evrov (852 kosov), sledita bankovca za 20 (182 kosov) in 100 evrov (94 kosov). Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za dva evra (1743 kosov).

“Ob tem v Banki Slovenije podobno kot v ECB poudarjamo, da verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, ostaja relativno majhna. Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen,” so zapisali. Spomnili so, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje.

Pristnost evrskih bankovcev je mogoče hitro preveriti z metodo “otip-pogled-nagib”, ki je podrobno opisana na spletnih straneh Evropske centralne banke (ECB) in Banke Slovenije. Slednja svetuje, naj uporabniki sumljiv bankovec ali kovanec neposredno primerjajo z drugim, za katerega vedo, da je pristen. Če se njihov sum potrdi, naj o tem nemudoma obvestijo policijo, poziva centralna banka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen