V UKC Maribor po 15 letih kmalu nova naprava za magnetno resonanco

0

Na radiološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor bodo dobili novo napravo za preiskave z magnetno resonanco, saj je dosedanja stara že 15 let in dotrajana. Za postavitev novega aparata so potrebna določena gradbeno-obrtniška dela, zato bo do konca maja omejeno gibanje na območju za kirurško stolpnico.

Magnetna resonanca je občutljiva neinvazivna naprava za slikovno diagnostiko, ki je v rutinski klinični uporabi zadnjih 35 let. Nabava nove naprave je na vrhu seznama potreb za vlaganja v medicinsko opremo v tem kliničnem centru, zato so bili razumljivo zelo zadovoljni, ko je ministrstvo za zdravje uvrstilo investicijo v državni proračun.

“Izbrani ponudnik Siemens Healthcare bo izvedel dobavo opreme, projektiranje ter gradbeno-obrtniška dela za prenovo prostora, v katerega bo umeščen nov MR 1.5T, v vrednosti 1,2 milijona evrov brez DDV oziroma 1,4 milijona evrov z DDV,” so za STA pojasnili v UKC Maribor.

Ta sredstva bo zagotovilo ministrstvo za zdravje. UKC Maribor pa bo financiral vzdrževanje naprave za magnetno resonanco v osmih letih po poteku garancijske dobe v višini 80.000 evrov brez DDV oziroma 97.600 evrov z DDV.

Dela, ki so vezana na namestitev nove naprave, bodo potekala predvidoma do 22. maja. V tem času bo zagotovljeno nadomestno izvajanje diagnostike z mobilno enoto za magnetno resonanco, ki bo postavljena na interni povezovalni cesti znotraj UKC Maribor ob Titovi cesti.

V omenjenem obdobju bo popolnoma zaprta povezovalna cesta ob Titovi cesti v dolžini med vhodom 1D zgradbe št. 1 in križiščem z zgradbo št. 7 (ORL). Dostop do vhoda v inštitut za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ter uvoz do centralne lekarne bo možen le z južne strani.

V UKC Maribor naprošajo bolnike, obiskovalce, zunanje sodelavce in zaposlene, naj spoštujejo postavljeno signalizacijo. V času izvajanja del bo prihajalo do morebitnega povečanega hrupa in neprijetnih vonjav, za kar se že vnaprej opravičujejo ter prosijo za strpnost in razumevanje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen