V Italiji že sedma žrtev zaradi koronavirusa, okuženih 229 ljudi

Nocoj umrl 62-letni moški iz mesta Castiglione d'Adda južno od Milana

0

V Italiji je zaradi novega koronavirusa umrlo sedem ljudi, je nocoj po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. Okuženih je 229 ljudi, vendar se je število okužb danes ustalilo, je zagotovil.

Potem ko so popoldne s severa Italije poročali o šesti žrtvi zaradi novega koronavirusa, je nocoj umrl tudi 62-letni moški iz mesta Castiglione d’Adda južno od Milana. Bil je na dializi in trpel zaradi več kroničnih stanj, poročajo italijanski mediji.

Kljub hitremu širjenju okužb konec tedna je danes število okuženih na severu Italije naraščalo počasneje in se je stabiliziralo, zagotavljajo prisojni. Kot je ocenil Borrelli, število okuženih v Italiji in po svetu ni tako, da bi nakazovalo, da bo epidemija prerasla v pandemijo.

Italija je za Kitajsko in Južno Korejo država z največ okuženimi z novim koronavirusom. Okuženih je 229 ljudi, večina, in sicer 172, v Lombardiji, v Benečiji pa je okuženih 33 ljudi. V Lombardiji, kjer je žarišče izbruha, so skupaj zabeležili šest smrti zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, ena oseba pa je umrla v deželi Benečija (Veneto).

Od 172 primerov okužb v Lombardiji je 70 odstotkov moških in 30 odstotkov žensk, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdile regionalne oblasti. Med okuženimi so jih več kot sto hospitalizirali, 27 oseb je na intenzivni negi, 94 pa jih je v izolaciji na svojih domovih, je dejal Borrelli.

V vseh deželah na severu Italije z izjemo Doline Aoste zaradi novega koronavirusa veljajo izredni ukrepi. Tako bodo do nedelje zaprti vrtci, šole, univerze ter muzeji in kulturne ustanove. Odpovedane so kulturne in športne prireditve, pa tudi verski obredi in pogrebi. Te ukrepe so uvedli tudi v Furlaniji – Julijski krajini (FJK), čeprav okužb še niso zabeležili.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes dejal, da je naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom zaskrbljujoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen