V italijanski FJK, ki meji na Slovenijo, zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere! Janša za takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost.

7

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli.

Za to so se odločili, potem ko so v deželi Veneto potrdili 12 okužb, v Lombardiji pa 39. Z območja so tudi poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja virusa oblasti v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Glede na podatke iz petkovega biltena Svetovne zdravstvene organizacije je Italija tako postala država z največ primeri koronavirusa v Evropi. V Veliki Britaniji so potrdili tri, v Nemčiji 16, v Franciji pa 12, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan.

Predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo.

Janša je na Twitterju še navedel, da pričakuje sprotno seznanjanje javnosti o koronavirusu.

Proti večeru je dogajanje na Twitterju komentiral tudi premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle. Kot je zagotovil, se pristojni glede koronavirusa in pripravljenosti nanj dnevno usklajujejo. “Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni,” je zatrdil in poudaril, da je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

V Sloveniji doslej še ni bil potrjen noben primer okužbe s koronavirusom. Sta se pa z virusom okužila dva Slovenca z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki ostajata v bolnišnici na Japonskem, nista pa tudi zbolela za covid-19.

Dva potnika z ladje sta se v Slovenijo vrnila v četrtek, preostala dva pa danes. Okužbe niso potrdili pri nobenem od njih, ostajajo pa preventivno v 14-dnevni samoizolaciji na domu ter pod vsakodnevnim nadzorom zdravstvenih oblasti.

O povečanem številu okužb in prvih dveh smrtnih primerih sicer danes poročajo iz sosednje Italije. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. Franjo pravi

  Res je, bog nam pomagaj pri takšni nesposobni vladi… ko bodo bolniki začeli umirati tudi v Sloveniji bo že prepozno!

 2. raft pravi

  Maja Sunčič: Počivalšek in Pivčeva, pazita se Janše! Kdor ga ne pozna, bo drago plačal
  ———————
  Tale balkanska bradavičarka je pa res dno dna.

 3. bruh pravi

  raft, balkanci so dveh sort……. komunajzerski so zaposleni v državnih družbah, so legalizirani mafijači, lenobe, pokvarjenci, večinoma partijsko uvoženi in urbanizirani…… in seveda kao “kulturniki”, pisuni itd….. navadni smrdeči pisralci…..potem pa so delavni sposobni, svetovno znani…….. samostojni….. in seveda športniki……izjemni…..ajd….tako ne stavi vsega smrdečega mafijskega NESTRPNEGA levičarkega post-komunistićnega gn oja v isti koš kot so oni drugi….ajd-

 4. haapy yack pravi

  hoj
  A nista Dragića častna meščana Republike Srbske Krajine.
  boditevcvetju

 5. haapy yack pravi
 6. linke pravi

  pri nas je pa pavijan iz šmarce poniknil banda srmdljiva . samo za na vislice so

 7. Bogo pravi

  Pri nas pa popolni razpad sistema – kot vedno! Tudi ko gre za zdravje ljudji!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen