V Bruslju danes neformalno srečanje EU-Zahodni Balkan; uradno srečanje na sporedu v začetku maja

1

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel bo danes v Bruslju gostil neformalno srečanje z voditelji držav Zahodnega Balkana. Gre za srečanje v okviru priprav na srečanje voditeljev držav članic EU in držav Zahodnega Balkana, ki bo 6. in 7. maja v Zagrebu.

Današnjega srečanja ob delovni večerji se bodo poleg voditeljev Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell in hrvaški premier Andrej Plenković kot predstavnik države, ki predseduje Svetu EU.

Sestanek bo potekal po tistem, ko je Evropska komisija objavila predlog nove metodologije širitvenega procesa. Predlog predvideva strožjo metodologijo pristopnih pogajanj in reverzibilnost procesa, kar je bil pogoj Francije za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Po novi metodologiji naj bi se pogajalska pogajanja delila v šest tematskih sklopov. Sklop, s katerim naj bi se pogajanja začela in končala, vključuje vladavino prava, gospodarska merila in reformo javne uprave. Preostalih pet sklopov se nanaša na notranji trg, konkurenčnost in vključujoča rast, zeleni načrt in trajnostna povezljivost, viri, kmetijstvo in kohezija ter zunanji odnosi.

Glede na predlog bo lahko odprtih več sklopov hkrati. Komisija predlaga strožje ukrepe v primeru resne in dolgotrajne stagnacije ali nazadovanja pri izvajanju reform in izpolnjevanju pogojev pristopnega procesa. V tem primeru bi lahko pogajanja prekinili ali celo povsem ustavili, že zaprta poglavja pa bi lahko ponovno odprli.

Število komentarjev: 1
  1. mirror pravi

    A Cerar še ni priključil Slovenije na zahodni Balkan?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen