V Avstriji in Nemčiji nevšečnosti zaradi neurja

0

V delih Avstrije in Nemčije povzroča neurje Petra nevšečnosti v prometu, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Z jugozahoda Nemčije zaradi močnega deževja poročajo tudi o poplavah.

V Avstriji o težavah poročajo predvsem iz zvezne dežele Solnograška, Predarlska, Zgornja Avstrija in Spodnja Avstrija, kjer močno deževje spremlja veter s hitrostjo do okoli 110 kilometrov na uro. V omenjenih deželah so gasilci skupno opravili več sto intervencij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Zgornji Avstriji je danes brez elektrike ostalo okoli 11.000 gospodinjstev. Iz dežele poročajo o več kot 470 intervencijah gasilcev, ki so pomagali predvsem pri čiščenju cest in električnih napeljav zaradi podrtega drevja.

O izpadu elektrike poročajo tudi iz Solnograškega, kjer je prizadetih okoli 1500 gospodinjstev. Imajo pa v deželi težave predvsem zaradi podrtega drevja. Najhuje je na območju Flachgaua v okolici Salzburga. Gasilci so morali na teren več kot 60-krat.

V Predarlski oblasti opozarjajo predvsem pred nevarnostjo snežnih plazov tretje stopnje, ki naj bi se popoldne še povišala na četrto stopnjo. Tudi tu so gasilci pomagali pri podrtem drevju in škodi na stavbah.

Preventivno so danes na Dunaju zaprli vse večje parke, med drugim živalski vrt Schönbrunn.

V Nemčiji močno deževje povzroča težave predvsem na jugozahodu države. V bližini mesta Trier je v vasi Aach ponoči poplavilo mestno središče. Tudi drugod so potoki prestopili bregove. V eni od vasi so morali gasilci zaradi poplav iz hiše reševati družino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močno deževje in orkanski veter povzročata težave tudi v prometu. Med drugim ne obratuje železniška povezava med krajema Trier in Perl, pri mestu Saarbrücken pa so zaprli del avtoceste.

V Nemčiji naj bi dež začel pojenjati šele danes popoldne. V Schwarzwaldu naj bi v 72 urah padlo okoli 120 litrov dežja na kvadratni meter. Veter s hitrostjo do 70 kilometrov na uro naj bi se umiril šele proti večeru. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen