Trump pozval Rusijo, naj preneha podpirati sirski režim

1

Ameriški predsednik Donald Trump je v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recep Tayyipom Erdoganom pozval Rusijo, naj preneha podpirati grozodejstva režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, so v nedeljo sporočili iz Bele hiše. Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja v sirski pokrajini Idlib.

Sirske režimske sile ob podpori ruskega letalstva so pred dvema mesecema sprožile silovito ofenzivo za osvojitev pokrajine Idlib, zadnje uporniške trdnjave v državi.

Trump je v pogovoru z Erdoganom izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja v Idlibu in izrazil željo ZDA, da bi Rusija prenehala podpirati grozodejstva Asadovega režima, so sporočil iz Bele hiše.

Turčija ima v skladu z dogovorom med Ankaro in Moskvo iz leta 2018, s katerim naj bi preprečili ofenzivo režimskih sil, v Idlibu 12 opazovalnih točk. Sirska vojska naj bi po nekaterih informacijah obkolila štiri točke, zato je Ankara zagrozila z napadom na Damask, če se do konca februarja ne bo umaknila.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu se je na münchenski varnostni konferenci minuli konec tedna sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, pri čemer je poudaril, da se morajo napadi v Idlibu prenehati in da je nujno treba vzpostaviti trajno prekinitev ognja.

Turčija, ki podpira upornike, in zaveznica režima Rusija v zadnjih letih tesno sodelujeta glede sirskega konflikta, čeprav podpirata nasprotne strani.

Potem ko minuli konec tedna ob obisku ruske delegacije v Ankari niso uspeli doseči konkretnega dogovora, danes v Moskvi pričakujejo delegacijo iz Turčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski observatorij za človekove pravice je v nedeljo sporočil, da režimske sile prvič po letu 2012 nadzorujejo vse vasi in majhne kraje okoli Alepa. Ofenziva, med katero je sirska vojska osvojila obsežna območja, ki so bila v rokah džihadistov in upornikov, je sprožila enega največjih begunskih valov od začetka vojne v Siriji pred devetimi leti. Po podatkih ZN je od decembra v beg pognala 800.000 ljudi. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Demokracija, ki jo podpira Trump pravi

    Naj podpre demokracijo? Tu imaš povezavo do demokracije https://en.m.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_Aleppo_(1850)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen