Solkanski viseči most čez Sočo bo končan pred koncem leta

0

Župana Nove Gorice in Gorice, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, sta si danes ogledala potek del na mostu za pešce in kolesarje, ki nastaja pri Kajakaškem centru v Solkanu. Gradnja poteka po terminskem načrtu in brez težav, dela bodo končana bo do sredine oktobra, je ob tem povedal Miklavič.

“Namen ogleda je, da spremljamo gradnjo in se tako prepričamo, da poteka optimalno in ne bo potrebnih dodatnih del, ki bi lahko projekt podražila. Pričakujemo, da bo objekt zgrajen v roku in da ne bo dražji, kot je bilo predvideno,” je še dejal novogoriški župan.

Novi viseči most oziroma jeklena brv čez Sočo bo namenjen pešcem in kolesarjem. Stal bo na ozemlju Slovenije, povezal pa bo kolesarske poti in poti za pešce na čezmejnem območju Goriške in Italije. Gradnjo so začeli oktobra lani, poleg mostu pa bodo na desnem bregu Soče naredili tudi povezovalno pot na obstoječo kolesarsko pot med Solkanom in Plavami.

“Ta je zelo pomembna, saj le tako most doseže svojo funkcijo. To je, da se z njim poveča varnost kolesarjev in pešcev, saj jim ne bo več potrebno hoditi po magistralni cesti,” je povedal pomočnik direktorja Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) Tomaž Konrad.

Prav EZTS GO je pred skoraj desetletjem tudi začelo projekt visečega mosta. Sredstva bodo pridobili iz programa Interreg Slovenija-Italija 2014-2020, vrednost pa brez DDV znaša nekaj manj kot 1,2 milijona evrov. Navezava na kolesarsko pot bo stala slabih 600.000 evrov, to investicijo pa bodo pokrili iz slovenskega EKO sklada in novogoriškega občinskega proračuna.

Viseči most bo postavljen na 73 metrih nadmorske višine. Na levem bregu reke se bo priključil na dostopno pot do kajakaškega centra v Solkanu, na desnem pa na predvideno kolesarsko stezo, vklesano v brežino. Razdalja med krajnima opornikoma je 120 metrov.

Projekt predvideva tudi gradnjo skupne čezmejne mreže kolesarskih poti in poti za pešce vzdolž Soče ob slovensko-italijanski meji med Solkanom in Vrtojbo.

EZTS GO so leta 2011 ustanovile Mestna občina Nova Gorica ter občini Gorica in Šempeter-Vrtojba za reševanje skupnih izzivov ter povečanje konkurenčnosti in privlačnosti čezmejnega prostora. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen