Šarec o proračunu EU 2021-2027 modroval kot da gre za budžet kamniške občine

0

Tehnični predlog za evropski proračun za obdobje 2021-2027, ki ga je predstavila Evropska komisija, je provokacija, kohezijske države so ga enotno zavrnile, je povedal premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, po koncu dvodnevnega proračunskega vrha, ki ni prinesel prav nikakršnega premika.

“Dogovora še vedno ni, ga niti nismo pričakovali,” je poudaril Šarec po koncu vrha. Po dveh dneh pogajanj voditelji niso prišli nikamor, je potrdil.

Za neuspeh je slovenski premier okrivil t. i. varčno četverico neto plačnic, ki želijo zmanjšati proračun in po njegovih besedah niso dovolj ambiciozne. “Zaradi njih so se pogajanja ustavila in smo bili ves dan priča prestavljanju plenarne seje,” je dejal.

Štiri neto plačnice, ki vztrajajo, naj proračun znaša odstotek bruto nacionalnega dohodka (BND), so Nizozemska, Danska, Švedska in Avstrija.

V drugem taboru je skupina 17 kohezijskih držav, ki se po Šarčevih besedah zavzema za ambiciozen proračun in trdi, da z manj ni mogoče narediti več. “Imeli smo dve srečanji danes in bili na obeh srečanjih enotni, da to trenutno nima nobenega smisla,” je poudaril premier.

Kohezijske države so se po Šarčevih navedbah dogovorile, da niti zadnji predlog zanje ni sprejemljiv, ker ne zadosti ambicijam in ne namenja dovolj za kohezijo. “Tudi Slovenija ne more biti gotova, ali bo dobila, kar želi,” je dejal.

Skupno, plenarno zasedanje, ki je bilo čez dan večkrat preloženo, je trajalo le kratek čas. O tehničnem predlogu, ki ga je predstavila komisija, po Šarčevih besedah sploh niso razpravljali, ker so ugotovili, da je “provokacija po vsem tem, čemur so bili priča v zadnjih 24 urah”.

Kohezijske države so bile po njegovih navedbah enotne, da danes nima smisla odpirati novega kroga pogajanj, temveč je treba zadeve premisliti, tako da gre vsak domov in še enkrat vse preračuna.

“Zadeve je treba zastaviti na novo,” poudarja Šarec. Zatika se po njegovih besedah že pri obsegu proračuna. “Dokler ne dobimo boljšega dogovora, nadaljnja pogajanja niso možna,” je dejal.

Ob tem je Šarec ponovil, da bo Slovenija vztrajala, da 24-odstoten padec kohezijskih sredstev v primerjavi s sedanjim večletnim proračunom zanjo ni sprejemljiv.

Na vprašanje, ali je tudi po tehničnem predlogu, ki sicer predvideva dodatna sredstva za kohezijo, za Slovenijo predvideno 24-odstotno zmanjšanje kohezijskih sredstev, je premier odgovoril, da “za zdaj ni znano, ali bi to kaj izboljšalo zadeve”.

Zdaj torej pričakujejo nov kompromisni predlog. Predvidoma se bodo znova sestali marca. Ali na rednem zasedanju ali bo sklicano še eno izredno zasedanje, za zdaj ni jasno. Se pa kot možen datum izrednega srečanja neuradno omenja 5. marec. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen