Projektni svet za civilni nadzor drugega tira: Odločitev komisije ovira projekt

0

Odločitev Državne revizijske komisije, ki je ugodila zahtevku ponudnika Markomark Nival in zaradi katere ga bo 2TDK pozval k menjavi podizvajalca, ovira projekt in njegovo časovnico, je danes ocenil predsednik projektnega sveta za civilni nadzor projekta drugi tir Jadran Bajec. Prepričan je, da bi morala komisija to odločitev sprejeti hitreje.

Bajec je ob predstavitvi poročila sveta za nadzor projekta dejal, da jih moti prepočasno odločanje državnih organov, tudi revizijske komisije pri razpisu za gradnjo objektov za prečkanje Glinščice, ki da si vzamejo nerazumno dolgo časa za odločanje. Objekti za prečkanje Glinčščice morajo biti namreč zgrajeni do decembra prihodnje leto.

“Mi ne trdimo, da komisija ne sme odločiti, kot je. Tudi ne, da naj bi civilizirana država, kot je Slovenija, omejila pritožbe. Res pa je, da bi to odločitev komisija lahko sprejela v razumnem času,” je dejal Bajec. Po njegovem se bodo sedaj vsi udeleženci lahko znova pritožili, kar bo vse zavleklo še za pol leta. Takšna odločitev prav tako “vzpostavlja nemir, saj 2TDK ne ve več, kaj lahko stori”.

Državni organi sicer morajo delovati samostojno in neodvisno, vendar morajo imeti “pred očmi tudi javni interes”, da se do drugega tira med Divačo in Koprom pride čim prej in čim ceneje. “Upoštevanje razumnega časa za odločanje je nujno,” je poudaril Bajec.

Poleg Glinščice je po njegovem mnenju na kritični točki tudi projekt izgradnje predorov T1 in T2, ki sta zelo dolga in na kraškem terenu. Da bi jih lahko začeli graditi, potrebujemo zgrajene objekte na Glinščici. “Vse to se da narediti do roka, vendar smo na skrajnem robu,” je opozoril.

V primeru kakršnihkoli nepredvidenih dogodkov bi prišlo do zamud. Pri gradnji predorov namreč kljub geološkim študijam obstaja določena stopnja negotovosti. “Skurili smo vse rezerve,” je dodal.

Projektni svet po njegovih besedah najbolj moti “boleč odnos državne uprave do projekta”. Čeprav je investitor v lasti države in neprestano komunicira z državno upravo, da bi znižal stroške in projekt optimizirali, si državna uprava po njihovem mnenju “vzame nerazumno dolgo časa za odločanje”.

Podobno je Bajec dejal glede odločanja, ali bodo viški materiala označeni kot odpadek ali materialna surovina. Projektni svet namreč nasprotuje, da bi se vsi viški materiala vozili v Anhovo in tam predelovali. Z ukrepi, ki jih predlagajo, bi lahko, kot je dejal, privarčevali okrog 40 milijonov evrov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen