Po prvem krogu pri Pahorju še vedno odprtih več političnih scenarijev, a nekaj je jasno že od junija 2018 – volivci so mandat za sestavo vlade zaupali SDS!

2

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju se je s še štirimi pogovori končal prvi krog posvetovanj. Iz njegovega urada so po posvetih sporočili, da glede na rezultate pogovorov dopušča tudi izvedbo drugega kroga. Še vedno ni povsem zamrla ideja SAB o projektni koaliciji, oči javnosti pa so že uprte v petkova posvetovanja pri prvaku SDS Janezu Janši.

V minulih dneh je Pahor že opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC, SD, DeSUS in NSi, danes pa gostil še štiri številčno v DZ manj zastopane poslanske skupine.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po sestanku pojasnil, da je predsedniku republike sporočil, da se v DeSUS pripravljajo na volitve, a obenem ne zavračajo pogovorov za oblikovanje nove vlade.

V petek se bodo predstavniki DeSUS tako udeležili pogovora pri predsedniku SDS Janezu Janši. Odločili se bodo v korist stranke in Slovenije, če bi se odločili za sodelovanje v vladi s SDS, pa je za DeSUS ključno uresničevanje strankinega programa in izogibanje ideološkim temam. Če bi se pokazala težnja po odpiranju takšnih tem, pa v takšni koaliciji DeSUS ne more sodelovati, je dejal Jurša.

Kot je še pojasnil Jurša, se bodo v prvi fazi pogovarjali ločeno, torej ne v kakšnem sredinskem bloku. DeSUS sicer v morebitni novi vladi po besedah Jurše zanimata resorja zdravstva in sociale.

Nasprotno pa se srečanja pri Janši ne namerava udeležiti predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po pogovoru s Pahorjem je ocenil, da prvaku SDS očitno ne kaže dobro pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade. Na vprašanje o tihi podpori morebitni vladi v dobrobit države pa Jelinčič ni odgovoril neposredno. Je pa dodal, da njihovi trije glasovi pri konstituiranju vlade tako ali tako ne bi bili odločilni.

Prav tako je Jelinčič izpostavil, da se predsednik republike strinja s predlaganimi spremembami volilnega sistema, in izrazil upanje, da bodo v DZ vendarle dosegli potrebno dvotretjinsko večino za njihovo potrditev.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti sta medtem pripravljena na oba scenarija – torej na predčasne volitve ali na novo vlado. Kot je povedal vodja poslanske skupine Felice Žiža, bi bila tudi z morebitno novo vlado pripravljena sodelovati, pričakujeta pa, da bo ta sprejemala njune pobude in predloge.

V ta namen bi Žiža novi vladi predlagal podpis sporazuma o sodelovanju, ki so ga podpisali tudi z vlado Marjana Šarca in je za obe narodni skupnosti zelo pomemben dokument.

Žiža je tudi pojasnil, da so jih iz SDS že kontaktirali, a na pogovoru še niso bili.

Vabilu na petkove pogovore pa se ne bodo odzvali v SAB. Kot je po sestanku s Pahorjem ocenila vodja poslanske skupine Maša Kociper, namreč vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu. Zato so v SAB predlagali projektno vlado, ki bi še pred volitvami sprejela spremembe volilne zakonodaje.

Kot je poudarila Kociprova, imajo zgodovinsko priložnost, da še pred naslednjimi volitvami sprejmejo zakon, ki bi omogočal, da bi bil v prihodnje DZ oblikovan drugače. Kociprova je v ta namen Pahorju danes tudi predlagala, naj opravi še drugi krog pogovorov.

V zadnjih dneh je sicer potekalo že več pogovorov o takšni projektni koaliciji. V sredo se je SAB sestala s SD in DeSUS, danes z NSi. V slednji vsebine pogovorov s SAB niso razkrivali. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je ideji SAB naklonjena. Kot je dejala danes pred sejo vlade, ji je kljub skeptičnosti do realizacije projektne vlade všeč, da se govori o projektnem pristopu, z jasno zavezanimi cilji in jasno določenimi roki za izvedbo.

DeSUS je sicer poleg SDS stranka, ki ni sopodpisnica sprememb volilne zakonodaje, ki so v parlamentarnem postopku. Odločitev, ali bi poslanci DeSUS predlog podprli, pa se morda še lahko spremeni. Če bi se to zgodilo, pa bi podpora predlogu v DZ že presegla dve tretjini, potrebni za njegov sprejem.

Vabilo predsednice SAB Alenke Bratušek za srečanje so zavrnili v LMŠ, Levici in SNS, medtem ko se bo SMC najprej udeležila petkovih pogovorov pri predsedniku SDS Janezu Janši, zato Bratuškova računa, da bi se lahko s SMC sestali prihodnji teden.

Z današnjimi štirimi posveti pri Pahorju se je tako končal prvi krog posvetovanj o prihodnjih korakih političnih strank po odstopu premierja Marjana Šarca. Kot so popoldne sporočili iz njegovega urada, Pahor pred odločitvijo, ali bo predlagal mandatarja ali ne, dopušča tudi drugi krog posvetovanj. Bo pa to odvisno predvsem od tega, kakšna stališča se bodo do izteka roka izoblikovala v neformalnih pogovorih.

Tridesetdnevni rok, v katerem ima predsednik republike možnost predlagati predsednika vlade, poteče 28. februarja.

Oči so tako že uprte v petkova ločena posvetovanja predstavnikov SMC, DeSUS in NSi s predsednikom SDS Janezom Janšo. Iz SDS so vabila sicer razposlali tudi vsem ostalim poslanskim skupinam, vendar so v LMŠ, SD, Levici in SNS kmalu napovedali, da se pogovora ne nameravajo udeležiti.

Tudi v SAB po besedah predsednice stranke ocenjujejo, da ne Janševa vlada ne predčasne volitve za Slovenijo nista dobri rešitvi. Na vprašanje, ali vendarle dopušča tudi možnost pogovorov s SDS, pa je odgovorila posredno. Kot je dejala, se z Janšo vsekakor ne bo sestala v petek, saj v tem času zasedajo organi SAB. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. raft pravi

    Jelinčič impotentni Zmago: Janši očitno “ne kaže dobro” pri nabiranju 46 glasov.

  2. Božo pravi

    Janša naj čimprej sestavi vlado in naj se končno začne delat v dobrobit Slovenije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen