Nesoglasje med Turčijo in Rusijo v odnosu do Asada

Rusija jo svari pred napadi na sirsko vojsko v Idlibu

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagrozil, da bo sprožil vojaško operacijo v sirski pokrajini Idlib, če se sirske režimske sile do konca meseca na bodo umaknile za položaje turške vojske. Rusija je v odzivu Turčijo opozorila, naj ne napada sirske vojske.

“Operacija v Idlibu je neizbežna. Odštevamo, pošiljamo svoja zadnja opozorila,” je na sestanku s poslanci svoje stranke dejal Erdogan. Sirske sile je pozval, naj se umaknejo za položaje turške vojske, ki so bili vzpostavljeni v skladu z dogovorom med Rusijo in Turčijo iz leta 2018, s katerim naj bi preprečili ofenzivo režimskih sil v Idlibu. Turčija v sirskem konfliktu podpira upornike.

Rusija, ki je na strani sirskega režima, se je na njegovo grožnjo odzvala z opozorilom pred napadi na sirsko vojsko. “Če govorimo operaciji proti legitimnim oblastem in oboroženim silam v Siriji, bi bil to seveda najslabši scenarij,” je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je poudaril, da Moskva ne bi nasprotovala, če bi Turčija posredovala proti terorističnim skupinam v Idlibu skladno z obstoječimi dogovori. “Stiki s Turčijo se nadaljujejo,” je dodal Peskov.

Sirske sile ob pomoči ruskega letalstva izvajajo silovito ofenzivo v Idlibu, zadnji uporniški trdnjavi na severozahodu države, ki je sprožila enega največjih begunskih valov v devet let trajajoči državljanski vojni v Siriji.

Rusija in Turčija sta se leta 2018 dogovorili za vzpostavitev demilitariziranega območja v Idlibu, s katerega bi se morali umakniti skrajni borci. Rusija vztraja, da v pokrajini še vedno delujejo teroristične skupine.

Rusija in Turčija poskušata krizo v Idlibu rešiti s pogajanji, a pogovori med delegacijama ta teden v Moskvi po navedbah ruskih diplomatskih virov niso prinesli dogovora, poročajo tuje tiskovne agencije. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen