Nadaljevanje pogajanj za novo vlado: Do konca naslednjega tedna bo verjetno že jasno, ali nova koalicija ali volitve

5

Prihodnje dni se bodo po pričakovanjih nadaljevala pogajanja za vlado SDS, SMC, NSi in DeSUS. Kako pogovori napredujejo, ni znano, a do konca tedna bo verjetno že jasno, ali se tehtnica nagiba k dogovoru ali volitvam. Predvidoma 24. oz. 25. februarja bo namreč drugi krog posvetovanj pri predsedniku Borutu Pahorju, ki pričakuje ta signal.

Odločitev, ali bo državnemu zboru predlagal kandidata za predsednika vlade, mora predsednik republike v skladu z ustavo sporočili najpozneje do vključno 28. februarja 2020.

Pogovori za oblikovanje nove vlade, h katerim je prvak SDS Janez Janša povabil po padcu vlade Marjana Šarca, pričakovano potekajo stran od medijskih žarometov. Janša je sicer v četrtek stopil pred novinarje in ocenil, da je, kar zadeva vsebino, možno oblikovati večinsko koalicijo. Seštevek prioritet potencialnih partneric namreč kaže, da težave vidijo zelo podobno. Na prvi pogled pa je ocenil, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni.

Le dan zatem je DeSUS v medije posredovala vsebinske prioritete, težke okoli dve milijardi evrov, za katere v primeru vstopa v programsko vlado zahtevajo časovnico in zagotovljena finančna sredstva. Druge stranke so glede vsebinskih zahtev dokaj skrivnostne.

Pričakovati pa je, da bo za potencialne partnerice velik zalogaj verjetno tudi kadrovski razrez v morebitni novi vladi. To je sicer zadnji del, ki bi ga morale streti, a vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je pred nekaj dnevi opozoril, da je vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, “zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji”.

“Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj,” je spomnil. Pri tem so nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj.

V SMC so pričakovano razhajanja glede povezovanja z Janšo v koalicijo. V poslanski skupini so enotni, da se pogajajo, a ugibanja o tem, da Janša ne bi prejel vseh poslanskih glasov te stranke, ne potihnejo. Pomemben signal bosta dala tudi izvršni odbor, ki bo zasedal predvidoma v ponedeljek, in svet stranke, ki bo predvidoma v sredo. Razpravljali bodo o možnih korakih v aktualnih političnih razmerah ter o tem, ali naj stranka nadaljuje pogajanja o morebitni vladi pod vodstvom SDS.

Tudi v DeSUS in NSi verjetno tipajo utrip na terenu. Mnenja o vstopu v Janševo vlado so bržkone deljena.

V soboto je sicer Janša v nagovoru na slavnostni akademiji ob 31. obletnici ustanovitve stranke spomnil na troje zaporednih predčasnih volitev in ocenil, da so tudi četrte po vsej verjetnosti blizu. Ob robu akademije SDS je potekal tudi svet stranke, a sklepi niso znani.

Janša je tudi poudaril, da je SDS vedno pripravljena na sodelovanje na osnovi ustavnih vrednot. To je po njegovem mnenju ideologija, okoli katere se je treba poenotiti. (sta)

Št. komentarjev: 5
 1. raft pravi

  Video] Šarčeva evroposlanka Joveva prejela modri karton in pojasnilo hrvaškega kolega zaradi nepoznavanja osnov!
  ————————–
  Ko se fukajo hrvati in makedonci med seboj me ne moti. Eni in drugi so odvisneži. Eni in drugi ne morejo brez Slovenije, tako kot ves preostali del nekdanje juge so ena sama žalost, ker jim ni jim nikoli bilo DELO del njihovega življenja. Se pa seveda iskreno opravičujem ljudem, ki so v tem prostoru izjeme in garajo tako ko mi.

 2. Klemen pravi

  Do konca drugega tedna bo JJ moral precej stisniti, ker bodi komi sile naredile vse, da zmehčajo še kakšnega poslanca pri smc in desus.

 3. bruh pravi

  bodimo resni…slovenistan je čisto mafijska postkomunistićna nedemokratična tvorba, kjer je drugače mislečim prepovedano , da pridejo realno na oblast…….tako, da ….dragi drugače misleči in torej moteči drugorazredni državljani in državljanke….sanjajte in upajte…..drugega ne ostane…….država slovenistan je le od smrdečih sistemsko mafijskih ideološko BLAZNO nestrpnih in sovražnih rdečih levičarskih pra scev in svi nj…ajd….
  na koncu ne bo nič…ajd

  pa še tole dragi drugače misleči….imel sem pogovor z enim od smrdečih mafijskih levičarskih pra sev…pa se sploh ni zavedal kakšen smrdeči sistemsko mafijski gn oj je……..resnično…..prepričan je, da so lahko na obasti le svoji rdečihi mafijski pra sci in svi nje in da ima on dolžnost, da naredi vse, da ostane tako….četudi je potrebno početi ogabne stvari……in resnično….sploh se ni zavedal, da deluje kot katerikoli mafijač, le da je on legaliziran….ajd..kako ogaben narod so tile jugosmrdeči pos-komunistićni levičarski pra sci in svi nje…ajd..

 4. Jože pravi

  Toliko časa je Šarec mešal drek po parlamentu,da je nazadnje zasmradil vse.Upam,da se bodo iz tega smradu nekatere stranke izvlekle in prišle v vlado.Šarec in njegovi tovariši ,pa bodo še naprej v dreku.In tam naj kar ostanejo.Slovenci jih ne bomo pogrešali!

 5. Micka pravi

  Če bo Šarec ukinil referendume jih ne bo samo za Vilija Kovačiča ampak tudi za Antifo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen