Na Odboru za kulturo živahna razprava o financiranju in lastništvu slovenskih medijev

7

Odbor DZ za kulturo je dobrih šest ur razpravljal o posledicah madžarskega financiranja slovenskih medijev, povezanih s stranko SDS. Sejo so sklicali na zahtevo poslancev LMŠ, razprava pa se je nato razširila na lastništvo številnih slovenskih medijev. Ob koncu so med drugim pozvali pristojne organe, naj raziščejo tokove financiranja medijev.

Poslanka LMŠ Nina Maurovič je uvodoma dejala, da ni mogoče pristati na to, da se v delu medijev zagovarja sovražni govor in izključuje določene skupine. Izpostavila je financiranje medijskih podjetij NovaTV24, Nova obzorja in Nova hiša preko po njenem mnenju zelo nenavadnih denarnih tokov, ki da se združujejo v madžarskih podjetjih blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.

Našteta podjetja so po navedbah Maurovičeve pred vstopom Madžarov v njihovo lastništvo nihala med nizkimi dobički in izgubo, po vstopu Madžarov pa se je njihovo poslovanje bistveno izboljšalo. NovaTV24 je po njenih besedah celo podvojila prihodke, “kar ne uspeva niti najboljšim med najboljšimi”.

Poslanka je izrazila prepričanje, da je namen madžarskih vlagateljev “ustvarjanje ideoloških sovražnikov”. “To so mediji, lojalni desnemu stebru,” je ocenila.

Mag. Dejan Kaloh iz SDS pa je opozoril, da je prosti pretok kapitala prva svoboščina notranjega trga EU. Določena svetovnonazorska opredelitev je značilna za vse slovenske in številne tuje politične tednike in da je to osnova za pluralizem medijske krajine.

Večurna razprava se je od financiranja medijev, v katerih imajo lastništvo tudi funkcionarji SDS, razširila še na druge medije in njihovo lastništvo. Jerajeva je med drugim izpostavila, da je lastnik časnika Delo “gradbinec” Stojan Petrič iz Kolektorja, ki je tudi član Foruma 21. “Kateri gradbinec bi kupil propadajoči časnik? Razen če gre v medije za to, da bi obračunaval s svojo konkurenco in politično konkurenco,” je komentiral poslanec SDS Žan Mahnič.

Poslanec je med drugim izpostavil tudi lastnika tednika Reporter, časnika Svet24 in mreže radijskih postaj Martina Odlazka, ki da bo kmalu prevzel večino lokalnih radijskih postaj v Sloveniji, po mnenju Mahniča pa bi lahko stal tudi v ozadju spletnega portala Necenzurirano.si.

Nataša Sukić je kolege opozorila, da se odmikajo od bistva razprave. “Sporno je najmanj to, da je Nova24TV, ki širi sovražni govor in za katero ste priznali, da jo potrebujete, ker ste bili diskriminirani v drugih medijih, financirana iz kroga blizu madžarskega premiera Viktorja Orbana. To je konflikt interesov. Ko pride do vdora kapitala iz orbite premierja sosednje države, pride do vdora še česa drugega,” je ocenila poslanka Levice.

“Če imate dokaze, da je SDS financirana od privatnih lastnikov z Madžarske, bi morali to predložiti,” je sklicateljem današnje seje odgovoril poslanec SDS Jožef Lenart. Jerajeva pa je izpostavila, da je lastništvo problematiziranih treh podjetij v skladu s slovensko zakonodajo.

Poslanci LMŠ, SD in Levice so opozarjali na sovražni in žaljiv govor, ki ga v medijih, ki so blizu SDS, uporabljajo za politične nasprotnike stranke. Jerajeva jim je odgovorila z naštevanjem žaljivih zapisov o članih SDS v tedniku Mladina. “Nam se že 15 let dogaja, da smo žaljeni. Zdaj, ko so to doživeli drugi, je pa problematično,” je ugotavljala.

V razpravi se je oglasila tudi državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina. Ta je spomnila, da so na ministrstvu pripravljali novelo zakona o medijih. A jih je odstop predsednika vlade Marjana Šarca presenetil ravno v času, ko so načrtovali še zadnji krog koalicijskih posvetovanj. Predstavila je ključne poudarke pripravljenega zakonskega besedila in poslancem predlagala, da lahko besedilo še vedno spravijo skozi parlamentarno proceduro.

Po več kot šestih urah razprave so člani odbora podprli nekatere sklepe LMŠ in SDS. Med drugim so podprli sklep, da odbor poziva uradne organe, naj raziščejo tokove financiranja in uvedejo postopke za zagotovitev zakonitega in transparentnega financiranja medijev.

S sklepom so pozvali ministrstvo za kulturo, da predlaga spremembe medijskega zakona, ki bodo zagotovile večjo preglednost medijskega trga, lastništva in financiranja medijev, spodbujanje uredniške in medijske avtonomije, omejevanje možnosti zlorab medijev ter dvig medijske pismenosti in izvršljivost že obstoječe prepovedi spodbujanja neenakopravnosti in nestrpnosti v medijih.

Ministrstvo za kulturo so tudi pozvali, naj pripravi podrobno analizo lastništva slovenskih medijev iz različnih držav. Poleg tega je odbor tudi pozval agencijo za varstvo konkurence, naj pregleda lastniško koncentracijo slovenskih radijskih postaj in preveri njeno skladnost s slovenskim pravnim redom. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. Re gornjim pravi

  Spoštovani gornji, s Kalohom na čelu v en glas trobijo, kako je bilo pri njihovih prodajah ” vse transparentno ” in v skladu z zakoni. Ja bravo, res so ” sami poštenjaki “! Kakšni pa vsi vidimo!Upam, da bo od te poštenosti še kaj ostalo tudi za naprej in jih nebo prevzela spet požrešnost

 2. Johan pravi

  Le zakaj se tu lahko piše samo o levici, o desnici pa se vse, kar ni v skladu z vašimi trditvami briše?

  1. roman naprudnik pravi

   verjetno,ker trditve niso za argumenti.

 3. bruh pravi

  slovenisatanski levičar /kot levičarka) je pač od vedno le navadni podivjani okuženi nestrpni smrdeči rdeči KOMUNISTIĆNI pra sec (ali svi nja) , ki ni NIKOLI sprejel demokracije, pluralne družbe, strpnosti in drugače mislečih – toliko manj osnovnih evropskih vrednot (seveda pabi za €vrče prodal tudi lastno mater… ……ampak ker mu je pač crknila totalitarna zločinska MAFIJSKA krvovordeča juga mu NE ostane drugega kot to, da osanejo nemoteno in onoumno na oblasti le kućanovi smrdeči MAFIJSKI rdeči pra sci in svi nje…..to je to…ajd..

  1. Re gornjemu pravi

   Ti budalo, si predstavnik ” pluralne družbe, strpnosti in drugače mislečih”ha, ha?

 4. bruh pravi

  je pa zanimivo, da 95% medijev je v rokah kućanove smrdeče post-komunistične MAFIJSKE rdeče oligarhije….. moteči in problematični pa je onih 5% drugače mislečih medijev……hahahahahah……. in da ne pozabimo bando 571 (ki jih le naši opranoglavi smrdeči pra sci in svi nje lahko imajo za kao novinarje ) ….kakšna št. od 571 smrdečih kućanovih ku rb je že mafijsko a legalno prime minister?

  1. Hit pravi

   🙂

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen