Na ladji za križarjenje v Jokohami potrjenih več kot 500 okužb s koronavirusom

0

Japonska je danes sporočila, da so končali testiranja vseh potnikov na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je od začetka meseca zaradi strahu pred širjenjem novega koronavirusa iz Kitajske v karanteni v Jokohami. Na ladji, na kateri je tudi šest Slovencev, je po zadnjih podatkih potrjenih 542 primerov okužb.

Japonske oblasti so sporočile, da so okužbo z virusom danes na novo potrdili pri 88 potnikih. Tisti, pri katerih okužbe doslej niso potrdili, upajo, da bodo danes preživeli zadnjo noč na ladji, saj naj bi se v sredo začelo izkrcavanje potnikov, prvenstveno tistih, pri katerih okužbe doslej niso potrdili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Opravili smo teste za vse (na ladji),” je danes sporočil japonski minister za zdravje Katsunobu Kato. Dodal je, da so rezultati nekaterih testov že znani in da bodo za tiste, pri katerih so rezultati negativni, začeli s pripravami za izkrcanje.

V pismu potnikom so pristojne japonske oblasti navedle, da bo potrebno nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje med 19. in 21. februarjem.

“Če ste vi in vaš sostanovalec oba negativna in nimata vročine ali respiratornih simptomov, se bosta lahko pripravila na izkrcanje,” so v pismu še zapisale oblasti. Po navedbah AFP bodo morali vsi, ki so imeli tesne stike s komerkoli, ki je bil na testiranju pozitiven, ostati v karanteni do zadnjega dne.

Kasneje so z japonskega ministrstva za zdravje sporočili, da bo prvih, okoli 500 potnikov, pri katerih niso potrdili okužbe in ki niso imeli stikov z okuženimi, ladjo zapustilo v sredo. Večinoma gre za japonske državljane, poroča AFP.

Na krovu ladje je še približno 3000 potnikov in članov posadke, med njimi tudi šest Slovencev. Zanje je MZZ danes potrdil, da se počutijo dobro in da naj bi se v Slovenijo predvidoma vrnili do konca tedna.

ZDA so z ladje v ponedeljek že evakuirale približno 300 ameriških državljanov, med njimi več kot deset takih, pri katerih je bila potrjena prisotnost virusa. Evakuacijo svojih državljanov so sedaj napovedale še Kanada, Avstralija, Hongkong, Južna Koreja in Velika Britanija.

Na ladji je 256 Kanadčanov, kanadske oblasti pa so danes sporočile, da bodo ponje poslali čartersko letalo in jih evakuirali v četrtek. Južna Koreja je sporočila, da bo danes za štiri svoje državljane in japonskega zakonca na krovu ladje poslala predsedniško letalo. Na krovu letala je skupno 14 državljanov Južne Koreje, a jih je deset zavrnilo evakuacijo, ker živijo na Japonskem.

Velika Britanija je sporočila, da pripravljajo polet v Združeno kraljestvo za svoje državljane na krovu ladje za križarjenje, ki je v Jokohami od 3. februarja.

Države odločitev o tem, da same prepeljejo svoje državljane z ladje, utemeljujejo z željo po zmanjšanju bremena Japonske, vendar pa nekateri v tem vidijo posredno kritiko ukrepanja Tokia.

Zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom na ladji Diamond Princess so v svetu prisotne skrbi zaradi potovanj s potniškimi ladjami za križarjenje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je doslej že večkrat izpostavila, da ni potrebe po omejitvi potovanj, je zavrnila predloge za ustavitev vseh križarjenj.

“Ukrepi morajo biti sorazmerni razmeram. Mogoče je, da splošni ukrepi ne bi pomagali,” je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarjem v Ženevi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen