Na koronavirus bodo testirali 200.000 članov sekte v Južni Koreji

Virus je razširila neodgovorna članica sekte

0

Južnokorejske oblasti so danes začele preverjati prisotnost simptomov nove koronavirusne bolezni pri več kot 200.000 članih verske sekte, med katerimi se je virus močno razširil. Za vir okužbe med njimi velja okužena ženska, ki se je še po razvoju bolezni udeleževala verskih obredov.

V Južni Koreji so doslej zabeležili 1146 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v katerikoli državi izven Kitajske. Umrlo je 11 ljudi, nazadnje moški v 30. letih, ki naj bi čakal na presaditev jeter.

Velika večina okužb se je pojavila v mestu Daegu na jugu države in v provinci Severni Gyeongsang, ki ga obkroža. Prav v tem mestu ima sedež krščanska sekta Shincheonji, ki jo pogosto označujejo za kult, in je vir velikega deleža okužb.

Njena 61-letna članica je namreč 10. februarja dobila vročina in se po tem v Daeguju udeležila še najmanj štirih cerkvenih obredov, preden so ji postavili diagnozo nove bolezni covid-19. Po dnevnih vse večjega ogorčenja javnosti je skupina oblastem vendarle predala seznam 212.000 članov.

Lokalne oblasti po vsej državi bodo sedaj med njimi preverile, če imajo simptome vročine ali obolenja dihal in zanje v primeru, da to potrdijo, odredili karanteno, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil namestnik ministra za zdravje Kim Gang-lip.

Ulice Daeguja, ki šteje 2,5 milijona prebivalcev, so že več dni pretežno zapuščene. Oblasti so ljudi pozvale k čim večji previdnosti in jim svetovale, naj ostanejo doma, če imajo vročino ali simptome dihalnega obolenja. Ne razmišljajo pa o zaprtju mesta, kakršnega je denimo Kitajska uvedla za Wuhan, od koder virus izvira. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen