Na Kitajskem že več kot 2000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, na Japonskem izkrcavajo potnike z Diamond Princess

0

Novi koronavirus na Kitajskem je po zadnjih podatkih zahteval več kot 2000 smrtnih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih. Z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana v japonskem pristanišču Jokohama, pa so danes, po dveh tednih karantene, začeli izkrcavati prve potnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako kitajske oblasti kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem pozivajo proti prekomernim ukrepom za zajezitev epidemije. Kitajska oblasti so tako objavile raziskavo, iz katere je razvidno, da ima večina bolnikov milo obliko okužbe z virusom sars-cov2, predstavniki WHO pa opozarjajo, da je smrtnost kljub vsemu relativno nizka. Dodali so, da je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, “manj smrtonosna” kot sorodna sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) in bližnjevzhodni respiratorni sindromom (mers).

Na Japonskem je ladjo Diamond Princess, na kateri so potrdili najmanj 542 okužb z virusom, zapustilo prvih nekaj sto potnikov, pri katerih so bili testi za okužbo negativni. Na krovu ladje je tudi šest potnikov iz Slovenije. Prve potnike, ki so se že izkrcali, je na kopnem pričakalo več avtobusov in taksijev.

“Odleglo mi je (…) Želim se dobro spočiti,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 77-letni potnik z Japonske, ki ni želel biti imenovan.

Južnokorejske oblasti so po šest svojih državljanov in Japonko, ki je poročena z enim od njih, poslale predsedniško letalo, ki je danes že pristalo v Seulu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V domovini naj bi jih poslali v novo karanteno. Od skupno 14 državljanov Južne Koreje na krovu ladje po zadnjih podatkih sicer nihče ni okužen z novim koronavirusom.

Hongkonške oblasti so ob tem sporočile, da so danes zabeležili drugo smrtno žrtev covida-19. Gre za 70-letnega moškega, ki so ga z vročino in slabim počutjem v bolnišnico sprejeli pred tednom dni. Testi so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen