Na Kitajskem zaradi novega koronavirusa 636 smrtnih žrtev in več kot 30.000 okuženih

0

Po zadnjih uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzelo na 31.161 primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z ladje, ki je v karanteni pred Japonsko obalo, so ob tem sporočili, da so okužbo z virusom potrdili še pri 41 ljudeh, kar pomeni, da je med ladijskimi potniki z virusom doslej okuženih najmanj 61 ljudi. Med novo potrjenimi okuženimi je 21 Japoncev ter tudi državljani Amerike, Kanade, Avstralije, Argentine ter britanski državljan. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess doslej opravile teste pri 273 ljudeh.

Po poročanju Radia Slovenija je na tej ladji v karanteni tudi šest slovenskih državljanov.

S Kitajske tudi poročajo, da je danes umrl oftamolog Li Wenliang, ki so ga kitajske oblasti sprva kaznovale, ker je konec decembra lani prvi opozoril na novi koronavirus. Kitajske oblasti so napovedale preiskavo vseh okoliščin.

Kot je sporočila bolnišnica v Wuhanu, je 34-letni Li umrl zgodaj danes. Na kitajskem družbenem omrežju Weibo, ki je kitajska različica Twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne bil junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.

O boju proti virusu sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika ZDA in Kitajske, Donald Trumb in Xi Jinping. Trump je, kot je sporočila Bela hiša, izrazil prepričanje, da je Kitajska sposobna obvladati epidemijo novega koronavirusa. Kot so še sporočili, sta se oba strinjala o nadaljevanju komunikacije in sodelovanja obeh strani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen