Na Hrvaškem obsodbe pustnega zažiganja lutke gejevskega para z otrokom v Imotskem

2

Hrvaška vlada in predsednik države Zoran Milanović sta danes ostro obsodila pustno zažiganje lutke istospolno usmerjenega moškega para z otrokom, kar so izvedli med pustovanjem v kraju Imotski. Hrvaška vlada meni, da ta dogodek ni bil v pustnem duhu, Milanović pa je izpostavil, da gre za nesprejemljivo dejanje.

Na hrvaški vladi so poudarili, da je “pustni duh lahko v okvirih satire, ko obravnava tiste, ki so na oblasti, kot so predsednik države in vlade ali župan in drugi politiki, nikakor pa ne, ko gre za tiste, ki predstavljajo različne manjšine v hrvaški družbi”, so za hrvaško tiskovno agencijo Hina odgovorili iz Banskih dvorov.

Kot so dodali, dogodek, kakršen je bil v Imotskem, nima nobene povezave s tradicijo, ni zabaven in ni v duhu hrvaških ali evropskih vrednot. Obsodili so vsako obliko sovražnega govora in agresije, kot tudi dogodke, ki prispevajo k delitvam v družbi.

“Simbolično zažiganje lutke istospolnih partnerjev z otrokom v Imotskem je žalosten, nehuman in povsem nesprejemljiv dogodek, ki je potekal pod masko pustnega rajanja,” je zapisal hrvaški predsednik Milanović na Facebooku.

Milanović meni, da bi bilo treba javno obsoditi organizatorje pusta v Imotskem, “ker sovraštvo, nestrpnost in nehumanost niso in ne bodo hrvaška tradicija”. Zahteval je javno opravičilo organizatorjev in odziv pristojnih ustanov, ker so zažiganje lutk gledali tudi otroci, ki so bili tako priča razpihovanju sovraštva in spodbujanju nasilja.

Hrvaška varuhinja za enakopravnost spolov Višnja Ljubičić je tudi obsodila sežig lutk v Imotskem. Izpostavila je, da je bilo sovraštvo do pripadnikov spolnih manjšin osrednji dogodek letošnjega pusta v tem dalmatinskem mestu. V svojem sporočilu je spomnila, da so lani med pustom v Kaštelih nedaleč Splita zažgali risanko Moja mavrična družina, ki je govorila o življenju otrok v istospolnih družinah.

Saborski poslanec največje hrvaške opozicijske stranke SDP in nekdanji hrvaški minister za upravo Arsen Bauk je danes potrdil, da je kazensko ovadil organizatorje pustovanja v Imotskem. Zažgana lutka istospolnega para je imela v rokah podobo otroka, na katerem je bila fotografija poslanca SDP Nenada Stazića. Podoba otroka je imela na čelu peterokrako zvezdo.

Kazenski ovadbi proti organizatorjem sta napovedali tudi združenje za pravice istospolno usmerjenih oseb Mavrične družine in hrvaška opozicijska stranka Državljanska liberalna zveza (Glas).

Novičarski portal index.hr je danes objavil tudi fotografijo enega organizatorjev pustovanja v Imotskem, Milivoja Đuka, ki je na Facebooku objavi svojo fotografijo v dresu nogometnega kluba Hajduk. Poziral je naslonjen na steno, na kateri je bil narisan veliki kljukasti križ. Kot dodaja portal, je Đuka po njihovi objavi odstranil sporno fotografijo.

Đuka je danes tudi izjavil, da so v Imotskem še vedno konservativni in tradicionalni ter da so po njegovi oceni naredili tisto, kar je bilo edino pravilno, še navaja portal.

Dogodek v Imotskem sicer sledi odločitvi hrvaškega ustavnega sodišča iz začetka februarja, da sodišča in drugi pristojni organi pri izvajanju zakona o rejništvu otrok ne smejo diskriminirati istospolnih partnerjev, ki izpolnjujejo pogoje za rejništvo. Odločitev ustavnega sodišča je sledila, ko je center za socialno delo iz Zagreba vnovično zavrnil zahtevo dveh istospolnih partnerjev za rejništvo, čeprav jima je to pravico potrdilo tudi hrvaško upravno sodišče. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. Klop pravi

    Imotski, kraj za obisk. Cone osvobojene lgbt ideologije pravijo Poljaki.

  2. Gorjanc pravi

    Kakšna družina ampak” ZDRUŽBA “

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen