Meta Hrovat bronasta na veleslalomu za Zlato lisico, zmagala Alice Robinson

0

Slovenska alpska smučarka Meta Hrovat je v drugi vožnji veleslaloma domače tekme svetovnega pokala za 56. Zlato lisico v Kranjski gori zadržala tretje mesto iz prve in si prismučala druge stopničke v karieri. Zmagala je Novozelandka Alice Robinson, druga po prvi vožnji. Med 15 sta bili še dve slovenski tekmovalki Tina Robnik in Ana Bucik.

Robnikova je zasedla šesto, Bucikova pa 14.

Vodilna po prvi vožnji Slovakinja Petra Vlhova (+0,34) je osvojila drugo mesto pred okrog 5000 gledalci, kot so sporočili organizatorji, med njimi je bila polovica takihh, ki so stali pod slovensko trobojnico, vendar s slovaškim grbom na sredini.

“Zelo sem vesela zmage, noro, hvala mojim navijačem, vesela sem teh stopničk na svojem terenu, Bolj sem zadovoljna s prvo vožnjo, v drugi sem čutila nekaj pritiska, a sem kljub temu iz sebe izvlekla vse. Nisem pogosto ponosna nase, tokrat pa sem,” je povedala Kranjskogorčanka Hrovatova.

Za Hrovatovo so to druge stopničke v svetovnem pokalu v karieri, prav tako je bila tretje na veleslalomu v Lenzerheideju konec januarja 2018.

Tretje mesto si je razdelila s Švicarko Wendy Holdener, četrto po prvi vožnji. Za Robinsovo, ki je na obeh progah pokazala odlično smučanje, sta zaostali za 1,59 sekunde, med Robinsonovo in Vlhovo pa je bilo 34 stotink razlike.

“V prvi vožnji sem bila zadovoljna s zgornjim in spodnjim delom proge, na sredini pa sem naredila veliko napako, ki me je stala vodstva po prvi vožnji. V drugi sem napadla na vse in šla sem povsem na mejo. Med tekmo nisem vedela kako se bo izteklo, včasih se tako tveganje ne obnese, drugič pa se. Meni se je,” se je druge zmage v karieri v pokalu razveselila Robinsonova.

“Zmago sem izgubila v zgornjem delu druge proge, kjer sem naredila več napak, to je moja prva ocena pred ogledom videa. Vitranc je precej težja proga kot v Mariboru. Toda pogoji danes so bili zelo dobri, proga je bila ledena in lepo je bilo nastopati,” pa je razplet opisala Vlhova. Proga je bila tako dobra, da se je v finale uvrstila tudi tekmovalka s številko 54 med 57 nastopajočimi.

Prvi dve sta bili tokrat razred zase, Holdenerjeva in Horvatova sta si v izjemno izenačenem boju za preostala najvišja mesta razdelili tretjo pozicijo, na peti pa je le za stotinko zaostala Italijanka Marta Bassino. Šest stotink pa je od odra za zmagovalke ločilo šestouvrščeno Robnikovo (+1,65 za Robinsonovo).

“Malo je sicer manjkalo do stopničk, vesela sem uspeha Hrovatove in upam, da bom naslednjič sreča meni naklonjena,” je povedala Robnikova. V finalu je še izboljšala sedmo mesto iz prve vožnje in s šestim mestom dosegla uvrstitev kariere. S tem je izboljšala sedmo mesto izpred dveh let, ki ga je prav tako dosegla v Kranjski Gori.

Bucikova (+2,53) je bila po polovici 18., v finalu pa je pridobila nekaj mest in na koncu s 14. mestom dosegla svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v karieri. Bucikova si je uvrstitev razdelila z Avstrijko Julio Scheib, ki je že v prvi vožnji postavila enak čas kot Slovenka.

Vodilna v veleslalomskem seštevku Italijanka Federica Brignone je osvojila osmo mesto.

Z vitranško strmino, ki zaradi slabih vremenskih razmer osmič gosti najboljše alpske smučarke, njihovo tradicionalno slovensko prizorišče je mariborsko Pohorje, so se v prvi vožnji spopadle še tri domače smučarke Neja Dvornik, Rebeka Oblak in Nika Tomšič, vendar si nobena ni zagotovila drugega nastopa.

Dvornikova je zasedla 37. mesto (+3,32), Oblakova 39. (+3,99), Tomščičeva, ki je nastopila kot zadnja od 57 tekmovalk v prvi vožnji, pa je odstopila.

V nedeljo bo v Podkorenu še slalom, po katerem bo znano, katera smučarka bo osvojila naziv Zlata lisica za letošnjo sezono. V zadnjih treh sezonah si ga je prismučala vodilna smučarka zime Američanka Mikaela Shiffrin, ki pa je zaradi nedavne in nenadne smrti očeta Jeffa letos ni v Sloveniji.

Start prve slalomske vožnje tudi s šestimi Slovenkami (Hrovat, Bucik, Dvornik, Maruša Ferk, Klara Livk in Nika Murovec) bo ob 10.15.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen