Macron očita Nemčiji pomanjkljiv angažma pri krepitvi EU po brexitu

0

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes na varnostni konferenci v Münchnu dejal, da Francija postaja neučakana zaradi pomanjkljivega odgovora Nemčije pri krepitvi Evropske unije po brexitu. Opozoril je tudi, da postaja Zahod vedno bolj šibek, poročajo tuje tiskovne agencije.

Macron že dolgo spodbuja ambiciozno prenovo Evropske unije v odgovor na izstop Združenega kraljestva, med drugim zagovarja poglobitev integracije na področju financ in obrambe.

“Kar je ključnega v prihodnjih letih, so hitrejši premiki na področju suverenosti na evropski ravni,” je dejal francoski predsednik, ki se tokrat prvič udeležuje konference.

Kritičen je bil do nemške kanclerke Angele Merkel, ki se ni odzvala na predlagane reforme. “Nisem razočaran, neučakan sem,” je povedal. Ob tem je pripomnil, da je med državama že dolga zgodovina čakanja na odgovore.

Državi sta dolgo veljali za motor evropskega projekta in Macron je upal, da bosta lahko Pariz in Berlin skupaj zasledovala reforme, a je Nemčija prepočasna. Francoski predsednik je danes posvaril pred propadom sodelovanja Francije in Nemčije v EU. Po finančni in migrantski krizi so namreč mnogi izgubili zaupanje v demokracijo. EU in nemško-francosko zavezništvo pa bi morala dati odgovore na to, kako bi morale zadeve biti čez 20 ali 30 let.

Prepričan je, da bi morala Evropska unija najti konkretne odgovore glede varovanja podnebja, razvoja omrežja 5G in glede umetne inteligence. Teh tem Evropa že dlje ne obvladuje, je bil kritičen, polaga pa nekaj upanja v novo vodstvo pod predsednico Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Macron je tudi dejal, da je pripravljen podpreti začetek pogajanj Severne Makedonije in Albanije za članstvo v EU. Francija je bila sicer ena od držav, ki je blokirala širitveni proces.

“Čakamo na poročilo v marcu (…) če bodo rezultati pozitivni in vzpostavimo zaupanje, potem bomo lahko začeli pogajanja,” je dejal francoski predsednik.

Macron je danes sicer še opozoril, da Zahod izgublja svojo moč. “Zahod šibi,” je dejal.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes še zagovarjal, da Zahod ostaja močan in pozval k sodelovanju. Francoski predsednik pa je posvaril na negativne posledice ameriške politike. “Obstaja ameriška politika, ki se je začela pred leti in ne le pod današnjo administracijo, ki vključuje določeno obliko umika, premisleke glede njenih odnosov z Evropo,” je povedal.

Macron je tudi opozoril, da bo Rusija še naprej poskušala destabilizirati zahodne demokracije z vmešavanjem v volitve, manipulacijami na družbenih medijih ter kibernetskim vojskovanjem.

Moskva bo po njegovih besedah ta dejanja izvajala bodisi preko zasebnega sektorja, neposredno preko svojih agencij ali preko posrednikov. Macron predvideva, da bo Rusija izjemno agresivna na tem področju v prihodnjih mesecih in letih.

Ob tem je sicer opozoril, da Rusija ni edina, ki se vmešava v volitve v drugih državah. Po njegovih besedah so se tudi konservativni akterji z ameriške skrajne desnice poskušali vmešavati v evropske volitve, zato se je zavzel za tesnejše sodelovanje evropskih obveščevalnih agencij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen