Kučan, Plut, Kovač in Damijan na Forumu 21 reševali Slovenijo s hibridno “komi-zeleno-plansko” vizijo

5

Sogovorniki so v pogovoru Je Slovenija lahko še naprej brez vizije?, ki jo je pripravilo društvo Forum 21, med drugim ugotavljali, da pri odločanju o strategijah ne odločajo strokovnjaki, težavo pri oblikovanju in uresničevanju vizij pa predstavlja tudi politična nestabilnost države. Med globalnimi izzivi so izpostavili okoljske probleme.

Nekdanji predsednik republike in predsednik društva Milan Kučan je uvodoma izpostavil, da “očitno še vedno nismo v celoti doumeli, da smo s svojo državo postali gospodarji svoje usode in da v veliki meri sami odločamo o sebi”. Po njegovem mnenju je zato pomembno odpreti razpravo o tem, da je “država last vseh njenih državljanov in njihovih političnih organizacij in ne le enega dela, ki si nad njo lasti monopol”.

“Misliti državo pomeni razumeti predvsem to, da imajo politične odločitve lahko relevantne posledice le, če so sprejete v institucijah države, torej v dialogu na vladi in parlamentu, ne glede na predhodna razmišljanja znotraj strankarskih grupacij,” je še poudaril Kučan.

Ekonomist Jože Damijan je ugotavljal, da že dolgo ni resnega razmisleka, kje državo vidimo čez 30 let. “Danes lahko na volitvah zmagaš tako, da nekaj meseci pred volitvami ustanoviš stranko, njen program pa je tako obsežen, da ga spraviš na zaslon mobilnega telefona,” je bil kritičen.

Jasna strateška vizija po besedah ekonomista Bogomirja Kovača zahteva stabilno politično krajino in odgovornost, pa tudi konsenz med politiko in stroko. Politična stabilizacija je osnova, da se lahko na kateremkoli področju kaj naredi, je prepričan Kovač: “Vsaka reforma zahteva večletni ciklus, vmes pa se v Slovenijo zamenjajo tri vlade. Reform v takih pogojih ni mogoče izpeljati ne politično ne metodološko.”

Ekolog Dušan Plut je izpostavil, da smo leta 2017 sicer sprejeli Strategijo razvoja Slovenije 2030 in Vizijo Slovenije 2050. “A tega nihče ne spoštuje. To pomeni, da so bile sprejete brez družbenega in političnega konsenza,” je ocenil in dodal, da je iskanje kompromisa izredno težavno.

Nestrateški premisleki in neuspešna zunanja politika sta po njegovem mnenju pogojena tudi s tem, da politiki mislijo, da vse obvladajo. “Če bi premogli intelektualno skromnost, bi se o ključnih nacionalnih odločitvah odločalo s pomočjo strokovnjakov,” je prepričan.

Svetovne politične in gospodarske elite, ki z usmerjanjem sistema ne upoštevajo interesov prihodnjih generacij, so nas po Plutovih besedah pripeljale v sedanji težavni položaj. Poleg tega je po njegovem mnenju zaradi vpetosti držav v globalni sistem v tem trenutku premalo govoriti o vizijah posameznih držav.

Eno tako področjih je na primer okolje. “Nam nič ne pomaga novi zeleni dogovor, če na Kitajskem ničesar ne naredijo,” je opozoril Damijan.

Po Plutovi oceni so sedanje ekosistemske razmere v svetu tako alarmantne, do bo treba v prvi polovici 21. stoletja preiti v drug ekosistemski družbeni red. Meni tudi, da bo EU morala poseči po ekosistemskem protekcionizmu, da bo ostala vsaj približno ekosocialna skupnost. Med ukrepi je izpostavil povečanje prehranske in energetske samozadostnosti EU. (sta)

Št. komentarjev: 5
 1. Hit pravi

  Sami težki pametnjakoviči na nivoju floskul. Valjda so dobili brezplačen prigrizek, da so lahko drug drugega sploh poslušali. Drgač so živčkali.

 2. Miha pravi

  A bo ta stari prdec le nehal enkrat lažnivo gobcati?

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Forum 21 je v resnici genocidna Agenda 21.
  V tej Agendi 21 je načrt istrebljanja 90% zemljanov.
  Nova svetovna ureditev. Glavno mesto planeta bo Jeruzalem.
  Wuhan 400 biološko orožje….
  boditevcvetju

 4. benedikt pravi

  Forum21 se je lotiu razprave. To je zelo obetauno. Toda, ni bilo omenjeno dejstvo, da nas je Clinton poriniu v EU. Tisto najpomembnejshe: LRS je bila v petdesetih letu prejshnjega stoletja v samem tehnoloshkem svetounem vrhu. R Slovenija pa po chetrt stoletja obstoja, zaostaja za razvitim svetom vech kot petdeset let. Dokler se teh dejsteu izogibajo, ni za prichakovati napredek.

 5. žonta pravi

  Bravo Kučan! Tebi je yugoslavia itak bila vedno intimna opcija! Marš čez Kolpo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen