Koronavirus v Italiji zahteval tretjo smrtno žrtev, minister Šabeder pa pravi, da v Sloveniji ni razloga za preplah!?

3

Novi koronavirus je v Italiji zahteval tretjo smrtno žrtev. Umrla je bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. Število okužb v Lombardiji je medtem preseglo 110, v celotni Italiji pa je okuženih okoli 150 ljudi, poroča italijanski spletni portal Sky TG24.

Največ okuženih je v deželi Lombardija, in sicer 112. Od 53 ljudi, ki so v bolnišnici v Lombardiji, jih je 17 na intenzivni negi.

Po številu okužb sledi dežela Benečija, kjer so zabeležili najmanj 25 primerov. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija-Romanja, Piemont in Lacij.

Italijanska vlada je v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. V teh dveh deželah so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Šole in univerze bodo v teh dveh deželah ter Emiliji-Romanji in Piemontu ostale zaprte še cel prihodnji teden. V deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje pa bodo zaprte do srede.

V Sloveniji ta trenutek ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, ni razloga za preplah, je danes zagotovil minister za zdravje Aleš Šabeder. Vendar pa, kot je opozorila infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, skoraj ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Vlada bo v ponedeljek sklicala sekretariat sveta za nacionalno varnost.

Kot je še dejal minister, ne želi, da koronavirus postane politična tema. “Gre za resno situacijo, ki se dogaja ne samo v Evropi, ampak tudi drugje po svetu,” je dejal. Dodal je, da se je po uradnih podatkih italijanskih oblasti v Italiji z virusom okužilo 124 ljudi.

Tatjana Lejko Zupanc z infekcijske klinike pa je poudarila, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji. Trenutno pri nikomer ne obstaja sum okužbe.


Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zagotovila, da se vsi štirje Slovenci z ladje Diamond Princess, ki so se vrnili v Slovenijo, dobro počutijo, prav tako Slovenca, ki sta zaradi okužbe hospitalizirana na Japonskem.

Italijanski mediji sicer poročajo že o več kot 150 primerih okužb. Umrli so trije ljudje.

Št. komentarjev: 3
 1. aco pravi

  Šabeder skrij se v mišjo luknjo! Slovenija je ogrožena, on in kamniški klovn pa afne guncata!!!

 2. roža pravi

  Gargamel sploh ne ve kaj se dogaja, niti kaj bo njega kmalu doletelo – kup kazenskih ovadb!

 3. bruh pravi

  v italiji so ogabni, nesposobni , sistemsko mafijski, divje nestrpni levičarji na vladi do pred kratkim cvilili in krulili , da se koronavirus ne bo dotaklnil italije in da če bo, bo za to kriva opozicija (???!!??…resnično…neverjetno kako so levičarji in levičarke povsod enaki cepci in bedaki) …….
  njihove smrdeče rdeče sardine pa še dandanes tulijo, da je dovolj kao smrdeča rdeča kultura , da si pred virusom zaščiten…..ni kaj levičar kot levičarka se vedno izkažeta za najbolj neumnu in ogabni del populacije….ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen