[KORONAVIRUS] Razlogi za nezaupanje med ZDA in Kitajsko

Prikrivajo dejanske podatke, da bi preprečili paniko

0

Koronavirus se je pred dobrim mesecem pojavil V kitajski pokrajini Hubei in se je razširil na preko dvajset držav po svetu. V Združenih državah na osnovi izkušenj ne zaupajo podatkom iz Kitajske. Kitajci so namreč v preteklosti večkrat ponarejali podatke in z njimi zavajali svetovno javnost.

Iz bele hiše so ta teden sporočili, da so nezaupljivi do informacij o koronavirusu, ki prihajajo iz Kitajske. Nezaupanje se nanaša predvsem na poročila o številu okuženih in umrlih.

Že v petdesetih letih preteklega stoletja so kitajske oblasti postavljale nerealne proizvodne kvote zaradi katerih so bili lokalni uradniki na nek način prisiljeni napihovali podatke. Napake ob izbruhu SARSa leta 2003, ki je v devetih mesecih zbolelo 8.098 ljudi in jih je približno 800 umrlo, so evidentne.

Prepričanje ameriške vlade temelji tudi na podatkih iz zadnjih dveh desetletij. Svetovalec Bele hiše Peter Navarro je Kitajsko označil za »inkubator bolezni«.

Odkar se je koronavirus pojavil v mestu Wuhan, se je od sredine januarja s približno 300 obolelih do preteklega petka razširil na več kot 64.000, število novih primerov pa se vsak dan poveča za okoli tisoč. Svetovni zdravstveni delavci so ta teden poročali o odzivu Kitajske, ki naj bi bil boljši kot v preteklosti. Kitajsko zdravstvo je hitro izoliralo genetsko zaporedje virusa in ga v nekaj tednih delilo v javni bazi podatkov, kar je znanstvenikom dalo večje možnosti za prepoznavo in razvoj zdravila.

Predvidoma bo na Kitajsko ta teden odšla skupina dvanajstih mednarodnih strokovnjakov pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se bo povezala s kitajskimi kolegi. To vseeno ni prepričalo ameriških uradnikov, da bi zaupali Kitajcem. Gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow je novinarjem dejal, da so ZDA »precej razočarane«, saj da ni dobre preglednosti nad stanjem, kar pa bi bilo nujno za obvladovanje situacije.

Ko je izbruhnil SARS

»Nezaupanje do Kitajcev sega tudi v leto 2003«, je povedal raziskovalec javnega zdravja pri Svetu za zunanje odnose in direktor Centra za globalne zdravstvene študije na Univerzi Seton Hall Yanzhong Huang.

Takrat naj bi kitajska vlada poskušala prikriti izbruh hudega akutnega dihalnega sindroma, bolj znanega kot SARS, ki se je hitro razširil na več kot dva ducata držav. Tudi takrat so svetovni zdravstveni delavci SARS razglasili za globalno zdravstveno grožnjo.

Najstarejši primer koronavirusa naj bi se pojavil že novembra 2002. Zdravstveni delavci so 11. februarja 2003 poročali o več kot 300 primerih SARS v provinci Guangdong, kjer je prišlo do izbruha. Priznali so, da učinkovitih zdravil za zdravljenje bolezni ni in da je izbruh le navidezen, je dejal Huang. Enako poslušamo tudi danes, da koronavirus ni nevaren in da epidemije ni.

Kitajsko vodstvo je pozneje po izbruhu SARSa le sprejelo proaktivne ukrepe, vključno s sodelovanjem s WHO in drugimi, da bi preprečili izbruh, je dejal Huang. Toda prvotno prikrivanje pred javnostjo je povečalo zaskrbljenost, strah in široke špekulacije.

Huang je poudaril, da zagotovo obstajajo vzporednice pri načinu obravnave zdajšnjega izbruha koronavirusa in takratnega SARSa, čeprav je bil odziv Kitajske tokrat boljši.

V preteklosti je Kitajska manipulirala tudi z valutami

Trumpova administracija je avgusta lani Kitajsko uradno razglasila za valutnega manipulatorja.

V letih 2005 in 2006 je bilo rečeno, da je Kitajska posredovala, da bi ohranila nizko vrednost valute, trdi Chuck Schumer in dodaja, da Kitajska že dlje časa izpolnjuje pogoje za manipulatorja valute.

Vodja senata Chuck Schumer  iz vrst demokratov je dejal, da je Kitajska manipulirala z njihovo valuto že dolgo preden je predsednik Trump prevzel funkcijo predsednika.

V času priprav na podpis trgovinskega sporazume v prvi fazi so Združene države Amerike Kitajsko umaknile s seznama manipulatorja z valuto, čeprav je jasno, da je Kitajska v preteklosti zavirala dvig svoje valute, da bi ohranila trgovinsko prednost pred ZDA in drugimi državami. »Ta dejstva, pa tudi drugi spori, povezani s trgovino, predstavljajo spor in nezaupanje med ZDA in Kitajsko«, je dejal Dollar.

Podatki o BDP niso spodbudni

Kar zadeva notranje ekonomske razmere imajo celo kitajski uradniki težave z zaupanjem v uradne podatke. Kitajski premier Li Keqiang je leta 2007 podatke o provinčnem BDP-ju poimenoval »umetno ustvarjen«. Ti komentarji so bili poslani ameriškemu diplomatskemu osebju in sprožili to, kar se danes imenuje indeks Li Keqiang.

Indeks je podatek, ki ga ekonomisti uporabljajo za preučevanje osnovnih dejavnikov kitajskega gospodarstva, kot so poraba električne energije, železniški tovor in količina izplačanih posojil. Keqiang je ameriškim uradnikom sporočil, da so te številke natančnejše od podatkov o provinčnem BDP, ki so jih lokalni uradniki posredovali pod pritiskom in povečali njihove številke. Z drugimi besedami rečeno, so podatke ponaredili.

Thomas Rawski, profesor ekonomije in zgodovine na univerzi v Pittsburghu, katerega raziskave so osredotočene na razvoj kitajskega sodobnega gospodarstva je dejal, da ekonomisti in kitajski uradniki pogosto razumejo, da podatki v provinci niso dobri, vendar je nad njimi vedno oblast.

»Ko stvari ne gredo dobro in to vidimo na nacionalni in pokrajinski ravni, objavljajo lažne podatke, ki kažejo, da so stvari boljše, kot so«, je dejal. »Ob predvidenem najboljšem možnem naporu ni tako preprosto izmeriti tako velikega gospodarstva, kot je kitajsko. Poleg tega obstajajo tudi vprašanja o tem ali ma kitajskem sploh obstaja interes za dejansko poročanje o natančnih številkah. ”

Rawski je opazil gospodarsko rast Kitajske pred azijsko finančno krizo okrog leta 1997, ko je začel opažati, da podatki niso resnični. Leta 2001 je objavil članek, v katerem trdi, da podatki o porabi električne energije niso bili primerljivi z osnovnimi podatki o proizvodnji.

»Ko razmišljamo o gripi in o BDP ter transparentnosti, gre za povsem enaka vprašanja«, je dejal. »V obeh primerih je veliko tehničnih vprašanj in tudi vprašanj o verodostojnosti. Obstaja vprašanje motivacije ljudi, ki zbirajo in sporočajo podatke na vseh ravneh, in vprašati se je treba, ali obstaja spodbuda za izkrivljanje. Mislim, da je odgovor očitno pritrdilen«, je povedal.

WHO brani Kitajsko

Kljub preteklim težavam med ZDA in Kitajsko svetovni zdravstveni delavci pozivajo voditelje, naj pripravijo usklajen odziv na nov izbruh virusa.

Po tem, ko je Trumpova administracija zatrdila, da Kitajska ni bila transparentna glede izbruha, so v WHO v petek še vedno branili Kitajsko.

»Gre za zelo očitno napeto politično okolje zaradi gospodarskih in drugih vprašanj med Kitajsko in ZDA«, je na novinarski konferenci na sedežu agencije v Ženevi dejal dr. Mike Ryan, izvršni direktor programa za nujne primere Svetovne zdravstvene organizacije. “Prosim, pustite naše znanstvenike. Naj se naši zdravstveni delavci povežejo in naj delajo«.

Prosijo tudi javnost, naj ostane mirna. Ne priporočajo ukrepov, ki po nepotrebnem ovirajo mednarodno trgovino ali potovanja. Trdijo, da Kitajska dela vse, kar je v njeni moči, da zadrži izbruh.

»To je čas za dejstva, ne za strah. To je čas za znanost in ne za govorice. To je čas za solidarnost in ne za stigmo«, je dejal Tedros prejšnji mesec, ko je bil virus razglašen za globalno zdravstveno grožnjo.

Iz zapisa lahko vidimo, da obstajajo glede obravnave koronavirusa in obveščanja javnosti različna stališča v svetu. To vsekakor ni dobro, saj na ta način postanejo tudi korektne informacije sčasoma v javnosti obravnavane brez ustrezne stopnje zavedanja, s čimer se povzroči neustrezno ravnanje prebivalstva, ki ne upošteva priporočenih preventivnih ukrepov.

Davorin Kopše

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen