Koalicija “Za Slovenijo” je enotna: Sloveniji je potrebno povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor!

3

“Slovenija potrebuje širši dialog in umirjeno stanje na političnem področju, kar bomo dosegli, ko bomo cilje, zapisane v koalicijski pogodbi, pripeljali v življenje.”

Predsednik Sveta SDS dr. Anže Logar je danes v izjavi za medije po seji Sveta povedal, da se je z današnjim dnem zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade. »Na tem mestu se moram zahvaliti vsem, ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije in so se na koncu, kot smo danes ugotovili, tudi strinjali o ključnih prioritetah za Slovenijo v prihodnjem dveletnem obdobju.« Kot je pojasnil dr. Logar so bila pogajanja zahtevna. »Koalicijski partnerji so bili korektni, bili so tudi težki pogajalci, a na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih, izključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,« je povedal dr. Logar in z zadovoljstvom ugotovil, da so bila ta pogajanja tudi ustrezno »vodotesna«. »Namreč veliko stvari so se predsedniki strank in tudi ostali medsebojno usklajevali in kljub temu, da je bilo v ta proces vključenih kar nekaj ljudi iz vseh štirih strank, se ključne dileme in vprašanja niso reševala pred kamerami,« je poudaril predsednik Sveta SDS.

»Danes je svojo odločitev izrekel tudi Svet SDS. Odločitev je bila soglasna: 219 delegatov od 219 prisotnih je potrdilo koalicijsko pogodbo in s tem tudi dalo tudi soglasje za pristop SDS k novi koaliciji,« je povedal dr. Logar. To, da so se stranke programsko uskladile pa je po besedah dr. Logarja zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. »Pred nami sta še dva pomembna koraka, in sicer glasovanje o mandatarju v Državnem zboru, kjer računamo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podpise, ki jih bodo zagotovili pod predlog mandatarja hkrati udejanili pri glasovanju v Državnem zboru. V nadaljevanju pa bo sledilo tudi glasovanje o novi Vladi Republike Slovenije, torej potem, ko bo predsednik vlade predlagal tudi ministrsko ekipo in ko se bodo zvrstila zaslišanja kandidatov za ministre ter bo sledilo glasovanje o njihovi ustreznosti,« je povedal dr. Logar in dodal, da »SDS zanima samo večinska vlada in da bomo delali samo v večinski vladi s polnimi pooblastili in opolnomočenjem za večinsko sprejemanje ukrepov potrebnih za razvoj Slovenije.«

Po besedah dr. Logarja si v SDS glede na trenutno razmere želimo, da do tega drugega in tretjega koraka, torej glasovanje o mandatarju in o vladi, opravimo čim prej, je pa potek postopka sedaj v rokah predsednika države in nato Državnega zbora. Na vprašanja o vsebini koalicijske pogodbe je dr. Logar dejal, da bo v zvezi s tem morebitna nadaljnja pojasnila dal mandatar za sestavo vlade v prihodnjih dneh, kar se tiče kandidatov za ministre, pa je to stvar predsednikov strank, da se uskladijo o posameznih imenih. »Sam bom podprl vse kandidate, ki jih bo mandatar predlagal v izvolitev v DZ,« je poudaril dr. Logar.

Na vprašanje o tem, kako trdna bo bodoča koalicija, pa je dr. Logar poudaril, da koliko ve, je velika večina članov tudi v drugih strankah podprla koalicijsko pogodbo in vstop v vlado. »Glede na to, kakšnih pritiskov so bili posamezniki in stranke deležni v času teh pogajanj verjamem, da je to samo utrdilo koalicijske partnerje. Verjamem, da so se zavedli, da Slovenija potrebuje nek širši dialog in umirjeno stanje na političnem področju, kar bomo dosegli, ko bomo cilje, zapisane v koalicijski pogodbi, pripeljali v življenje in ko bodo državljanke in državljani čutili te ukrepe kot izboljšanje svojih pogojev za življenje, ustvarjanje in razvoj,« je povedal dr. Logar. Na vprašanje o tem, katera so področja, ki se jih bo nova vlada najprej lotila, je dr. Logar dejal, da je to več ali manj splošno znano.

»Na področju zdravstva imamo krizo, ki močno trka na vrata, veliko je bilo zamujenega pri pogajanjih o novi finančni perspektivi, pred nami je predsedovanje,« je naštel dr. Logar in dodal, da je kar nekaj trdih orehov, ki jih bo treba streti. »Ekipa, ki je pripravljena sestaviti vlado kljub tako viharnim in vihravim izzivom, ki jih je bila deležni v javnosti, se ne bo ustrašila teh izzivov v prihodnje,« je poudaril predsednik Sveta SDS in poudaril, da je vlada, ki nastaja, večinska. »To ni vlada, ki bi bila sestavljena zato, da neka druga vlada ne bi bila sestavljena, ima tudi konkreten program, ki ga namerava uresničiti in vsake pol leta bo koalicija tudi preverjala, kako daleč je uresničevanje koalicijske pogodbe in na ta način dajala večje pospeške na posameznih področjih, kjer bodo posamezni zaostanki,« je poudaril dr. Logar.

Nenazadnje je spregovoril tudi o časovnici sestavljanja vlade. »Kot predsednik sveta nimam nobenega vzvoda, da bi zadevo pohitril, si pa želim, da bi zaradi okoliščin, ki sem jih prej naštel, imeli polno opravilno vlado čim prej,« je povedal dr. Logar in apeliral na vse, da čim prej naredijo tisto, kar je v njihovi moči, da se postopek pospeši.

Koalicijska pogodba, ki naj bi jo SDS, SMC, NSi in DeSUS po nekaterih informacijah že podpisale, napoveduje ključne ukrepe vlade, ki jo bo, če bo dobila podporo v DZ, vodil prvak SDS Janez Janša. Med njimi so med drugim postopna uvedba naborništva, dvig sredstev za občine, učinkovito varovanje državne meje in uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Organi strank so v torek zvečer podprli oblikovanje nove koalicije na podlagi predloga koalicijske pogodbe. Zatem naj bi se prvaki strank sestali v DZ in po nekaterih neuradnih informacijah celo že podpisali koalicijsko pogodbo.

Partnerice so predlog pogodbe sicer parafirale že v ponedeljek. Dokument, ki ga je pridobila STA, med drugim na 13 straneh določa način delovanja koalicije, usklajevanja partneric in navaja tudi že nekatere ukrepe po resorjih.

Tako na področju varnosti med drugim predvideva postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, “ureditev razmer v policiji” in dosledno spoštovanje azilnega postopka.

Pričakovano napoveduje tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol in predvideva dograditev sistema financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Napoveduje tudi dvig povprečnine občinam, in sicer naj bi se v skladu s predlogom za proračunsko leto 2020 dvignile na 623,96 evra za 2021 pa na 628,20 evra. Aktualni zakon o izvrševanju proračuna je povprečnino za leto 2020 določil v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra.

Zavezujejo se k stanovanjski shemi za mlade družine in gradnji najemniških stanovanj ter ustanovitvi Slovenskega demografsko-pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru, prav tako bi imel sedež v Mariboru vladni urad za demografijo. V pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bodo posegali, so se zavezali.

Izpostavljajo tudi reformo politike socialnih transferjev ter ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec. Med cilji je tudi uvedba univerzalnega otroškega dodatka.

Na področju zdravstva koalicijski partnerji izpostavljajo zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov za dolgoročno finančno vzdržno in stabilno financiranje zdravstvenega sistema in dolgotrajne oskrbe ter učinkovite ukrepe za skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov.

Med zavezami je tudi sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi ter prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s spremembo delovanja in upravljanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Med drugim navajajo še koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika v skupnem obsegu devetih dni v letu ter ukrepe za povečanje precepljenosti prebivalstva. Predvidena je tudi ustanovitev agencije za kakovost zdravstvenih storitev.

Partnerji so v pogodbo zapisali tudi davčno razbremenitev nagrad za uspešnost ter prenovo plačnega sistema v javnem sektorju z uvedbo variabilnega dela plače.

Na področju sodstva napovedujejo uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih z možnostjo pisanja ločenih mnenj, vzpostavitev instančnega sistema in spremembe zakonov o sodnem svetu in državnem tožilstvu. Obeta se še prenova insolvenčne in kazensko-procesne zakonodaje.

Na področju zunanje politike napovedujejo med drugim podporo državam Zahodnega Balkana pri nadaljnji integraciji v evroatlantske povezave.

Med konkretnejšimi projekti je denimo uveljavitev e-vinjete in proučitev možnosti prenosa 2TDK in gradnje drugega tira na Slovenske železnice.

Na področju kmetijstva se napoveduje sprejem svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč. Predvidena sta tudi novela zakona o zadružništvu ter ureditev predelave in rabe konoplje v medicinske in industrijske namene.

Kot je uvodoma navedeno, koalicijska pogodba temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva ter prevzemanja odgovornosti za upravljanje z državo v skladu z voljo volivcev, ustavnimi vrednotami ter pravicami in odgovornostmi, določenimi v koalicijski pogodbi.

Zavezujejo se, da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje in povezuje, ter zagovarjala sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Čeprav bo kadrovski razrez še predmet prihodnjih usklajevanj, pa je iz predloga koalicijske pogodbe že razvidna razdelitev po strankah. SDS bi vodila ministrstva za notranje in zunanje zadeve, finance, kulturo, kamor sodijo tudi mediji, okolje, urad za zamejce in za kohezijo. SMC dobi izobraževanje, gospodarstvo, javno upravo in pravosodje, NSi delo, infrastrukturo in obrambo, DeSUS pa zdravje, kmetijstvo ter vodenje urada za demografijo.

Št. komentarjev: 3
 1. Johan pravi

  Sem dobil skoraj ” solze v oči”, kako domoljubno uredništvo politega kisa nabija v gornjem članku. Bog jim besede pozlati! Kakšni izgovori bodo le prišli čez kakšno leto?Spet kakšni zombiji?

  1. Hit pravi

   ?? !!

 2. oki pravi

  Bravo! Zdaj pa gasa in končno narediti eno pametno državo iz Slovenije!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen