Katalonca Puigdemonta še ne bodo izročili Španiji

0

Belgijsko sodišče je danes podaljšalo prekinitev obravnave španskih nalogov za izročitev nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in nekdanjega katalonskega ministra Tonija Comina, je sporočil Puigdemontov odvetnik Simon Bekaert.

“Sodnik je odločil, da do nadaljnjega odloži obravnavo zahteve za izročitev (…), dokler Evropski parlament ne odloči o zahtevi za odvzem imunitete,” je pojasnil Bekaert po odločitvi belgijskega sodišča, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da je sodišče potrdilo odločitev preiskovalnega sodnika, ki je že v začetku januarja ustavil obravnavo naloga za izročitev, dokler Evropski parlament ne bo odločil o njuni imuniteti. Končne odločitve parlamenta po navedbah virov ni mogoče pričakovati pred junijem.

Puigdemont in Comin sta bila maja 2019 izvoljena v Evropski parlament, a nista mogla prevzeti mandatov, ker sta se po poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 zatekla v Belgijo. Izvoljen je bil tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki pa je v zaporu. Sredi oktobra lani je bil zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev obsojen na 13 let zapora.

Sodišče EU je v začetku decembra odločilo, da Junquerasu pripada imuniteta evropskega poslanca, zato bi ga morala Španija izpustiti iz pripora in mu omogočiti potovanje na ustanovno sejo, da bi prevzel poslanski mandat. Na Sodišču EU so nato pojasnili, da odločitev o imuniteti “velja za vse evropske poslance, torej tudi za Puigdemonta in Comina”.

Oba sta konec decembra že prevzela začasni akreditaciji evropskih poslancev. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen