Janša s SMC, NSi in DeSUS danes o morebitnem oblikovanju nove koalicije, Pivčeva na udaru s smrtno grožnjo

0

Vodstva SMC, NSi in DeSUS se bodo danes udeležila pogovorov s prvakom SDS Janezom Janšo o morebitnem oblikovanju nove vladne koalicije Za Slovenijo. Janša je na pogovore povabil vse stranke, odzvale so se omenjene tri. Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je prejela grožnje, neuradno s smrtjo, v primeru pogovorov o koalicijskem sodelovanju s SDS.

Pivčevi, ki je prejela grozilno pismo, naj bi policija zagotovila policijsko varovanje, je v četrtek poročala POP TV. Tega sicer na policiji za STA niso potrdili zaradi zagotavljanja varnosti varovanih oseb.

Po padcu vlade Marjana Šarca še vedno ni znano, ali bodo predčasne volitve ali bodo stranke oblikovale novo vlado. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so v četrtek sporočili, da glede na rezultate pogovorov, ki jih je v minulih dneh opravil s poslanskimi skupinami, dopušča tudi izvedbo drugega kroga posvetovanj.

Čeprav v večini strank, tudi v SDS, potekajo priprave na volitve, je Janša povabil na pogovore o novi vladi. Popoldne se bo predvidoma najprej sestal s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, zatem s Pivčevo in nazadnje s predsednikom NSi Matejem Toninom. Danes je sicer pričakovati le signal, ali bodo pogovore nadaljevali. V tem primeru so predvideni za torek.

V minulih dneh so se pojavila tudi ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, ki bi nastopil v pogajanjih z Janšo. A tega v SMC, NSi in DeSUS niso potrdili.

Popoldne bodo zasedali tudi organi SAB, ki je predlagala oblikovanje projektne vlade, katere prvi cilj bi bile spremembe volilne zakonodaje. Za zdaj so se odzvale le tri stranke, kar ni dober obet za uresničitev ideje. Predsednica Alenka Bratušek meni, da Janševa vlada in predčasne volitve nista dobri rešitvi, konkretno pa ni povsem zaprla možnosti morebitnih pogovorov s SDS. Organi stranke bodo odločili, kako naprej, sama pa jim bo predlagala, da začnejo priprave na volitve. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen