Irska Sinn Fein s pozivom glavni politični tekmici Fianna Fail za oblikovanje nove vlade

0

Levosredinska irska stranka Sinn Fein je danes svojo glavno tekmico, desnosredinsko stranko Fianna Fail pozvala k pogovorom o oblikovanju nove vlade, potem ko predčasne parlamentarne volitve na Irskem niso prinesle jasnega zmagovalca. Fianna Fail je koalicijo s Sinn Feinom že zavrnila, češ da imata stranki nezdružljiva stališča.

Najmočnejša stranka v 160-članskem irskem parlamentu je postala desnosredinska Fianna Fail z 38 sedeži. Sledita levosredinska Sinn Fein, nekdanje politično krilo Irske republikanske armade, s 37 sedeži in doslej vladajoča desnosredinska stranka Fine Gael premierja Lea Varadkarja s 35 sedeži.

Za večino v irskem parlamentu, dailu, je potrebnih 80 poslancev, kar pomeni, da bo potrebno skleniti večstrankarsko koalicijo, če se Irska želi izogniti še enim predčasnih parlamentarnim volitvam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Sinn Fein Mary Lou McDonald je poslancem svoje stranke danes povedala, da se je že sestala z manjšima strankama, Zelenimi in stranko Solidarnost-Ljudje pred dobičkom, ki imata 12 oziroma pet poslancev, govorila je tudi z laburisti, ki imajo šest poslancev. S socialdemokrati s šestimi poslanci načrtuje pogovore.

“Pisala sem tudi voditelju Fianna Fail Michaelu Martinu,” je razkrila v Dublinu. Ob tem je priznala, da med strankama obstajajo velike “politične razlike”, a Irska po njenih besedah potrebuje “vlado sprememb”, ki bi lahko naslovila za državo najpomembnejše teme.

“Vprašanje je: Ali je Fianna Fail za takšno vrsto sprememb. Vrsto sprememb, za katero so glasovali ljudje. Je lahko Fianna Fail del teh sprememb. To je veliko vprašanje,” je še dejala. Dodala je, da bi lahko postala prva irska premierka in da bi lahko poskusila vladati na Irskem tudi brez Fine Gael in Fianna Fail, če si bo zagotovila podporo manjših strank.

Martin je v preteklosti že dal vedeti, da ne namerava združiti sil s Sinn Feinom, ki je druga največja stranka tudi v vladi na Severnem Irskem, ki spada pod Združeno kraljestvo.

To je ponovil tudi danes. V pogovoru za irsko radiotelevizijo RTE po večurnem sestanku članov stranke Fianna Fail je Martin poudaril, da imata stranki “nezdružljiva stališča”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da so se v stranki danes dogovorili, da se bodo raje posvetili pogovorom s tistimi strankami, ki imajo podobna stališča kot oni. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen