Evropska podjetja na Kitajskem močno občutijo posledice koronavirusa

0

Evropska podjetja, ki delujejo na Kitajskem, že močno občutijo posledice širjenja novega koronavirusa. Skoraj polovica podjetij, vključenih v skupno raziskavo evropske in nemške gospodarske zbornice v tej državi, pričakuje dvomestni padec prihodkov v prvi polovici leta 2020, četrtina jih pričakuje več kot 20-odstotno znižanje.

Koronavirus ima resen vpliv na evropska podjetja na Kitajskem. Prav vsako podjetje, ki je sodelovalo v anketi, je namreč odgovorilo, da koronavirus nanj vpliva v večji ali manjši meri.

Da zaradi koronavirusa čutijo resne posledice, je odgovorilo 59 odstotkov v raziskavo vključenih podjetij. Še 29 odstotkov jih je navedlo srednje močan učinek, kaže raziskava, ki jo je evropska zbornica na Kitajskem objavila na spletni strani.

Podjetja imajo težave z zagotavljanjem potrebnih surovin (43 odstotkov) in delovne sile (46 odstotkov), prav tako jih ovirajo motnje v logistiki (43 odstotkov) in manjše povpraševanje (54 odstotkov).

Zaradi koronavirusa 25 odstotkov podjetij pričakuje za več kot petino manjše prihodke v prvem letošnjem polletju. 23 odstotkov družb pričakuje od 10 do 20 odstotkov manjše prihodke, 24 odstotkov pa jih pravi, da je za oceno še prezgodaj. Nikakršnega učinka na prihodke ne pričakujejo trije odstotki podjetij, le 0,5 odstotka pa jih meni, da bo koronavirus njihove prihodke povečal.

Med glavnimi izzivi podjetja navajajo nepredvidljivo zakonodajo, zelo visoke zahteve v smislu karantene in težave pri ponovnem vzpostavljanju proizvodnje. Polovica podjetij že zdaj poroča o nekonsistentnih pravilih v različnih delih države in na različnih ravneh državne uprave. Ta pravila se tudi zelo hitro in zelo pogosto spreminjajo.

“Kopičenje nasprotujočih si pravil, ki so posledica boja proti Covid-19, je povzročilo na stotine različnih upravnih območij, zaradi česar je skoraj nemogoče premikati dobrine ali ljudi po Kitajski,” je opozoril predsednik zbornice podjetij EU na Kitajskem Jörg Wuttke. “Omejitev virusa je najpomembnejša naloga, a bi morala biti prioriteta tudi standardizacija ukrepov po večjih jurisdikcijah, da bi se realno gospodarstvo lahko znova postavilo na noge.”

“Kitajska mora izvajati zahtevno nalogo hkratnega izvajanja dveh pomembnih nalog: vztrajati pri ukrepih za preprečevanje širjenja virusa in hkrati ponovno vzpostavljati normalne razmere v gospodarstvu,” je dodal predstavnik nemške gospodarske zbornice za severni del Kitajske Stephan Wöllenstein. “To bo od kitajske vlade zahtevalo uvedbo ukrepov podpore za najbolj prizadeta podjetja, zlasti mala in srednja, dokler se zadeve ne normalizirajo,” je menil.

Evropska podjetja sicer, kot še poudarja zbornica, aktivno podpirajo prizadevanja za zajezitev virusa Covid-19. Okoli 70 odstotkov jih je doniralo zdravstveno opremo najbolj prizadetim regijam, finančno podprlo razne ukrepe za zajezitev virusa ali pomagalo z logistiko.

Zbornici sta anketo opravili med 18. in 21. februarjem, vanjo sta vključili 577 podjetij.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen