EU pušča odprta vrata za Huawei pri sodelovanju v tekmi za 5G

0

Evropska unija ni izključila sodelovanja največjega proizvajalca telekomunikacijske opreme pri vzpostavljanju 5G omrežij. Je pa sprejela niz varnostnih priporočil za članice, kjer svetuje ustrezne omejitve za dobavitelje, za katere velja visoka tveganost. Podobno, kot je pred kratkim odločila Velika Britanija, ki Huaweiju dopušča sodelovanje v tekmi za 5G, a ne pri »kritičnih in občutljivih« delih omrežja. 

Spomnimo, da ZDA z vsemi silami pritiskajo na evropske zaveznice naj bojkotirajo kitajskega proizvajalca, ker naj bi ta s pomočjo svoje opreme vohunil za drugimi državami. A pri tem niso povsem uspešne. Ob vrsti držav, ki so prezrle opozorila ameriške administracije, je tudi Švedska. Tamkajšnja uprava za pošto in telekomunikacije je potrdila, da ob uvajanju 5G ne bo enostransko prepovedala Huawei. Bodo pa morali vsi ponudniki omrežne opreme, ki želijo sodelovati v pri vzpostavljanju omrežja pete generacije, opraviti neodvisen varnostni pregled, ki ga izvaja državna varnostna služba.

Podobne novice prihajajo tudi iz Francije. Gospodarski in finančni minister Bruno Le Maire je sporočil, da ne bodo diskriminirali kitajskega velikana, bodo pa lahko njegovo sodelovanju omejili. Poleg tega bi lahko dali prednost evropskima proizvajalcema Nokii in Ericssonu, ki je največji Huaweijev konkurent.

Pričakovati je, da bo podobno odločitev v prihodnjih tednih sporočila tudi Nemčija, kjer je nemška premierka Angela Merkel dejala, da bi bilo pri prihajajočem 5G »tvegano« izločiti posameznega ponudnika. V luči ameriških obtožb o »stranskih vratih« skozi katere bi Huawei lahko vohunil, pa so pri nemškem Deutsche Telekom pojasnili, da jih varnost njihovega omrežja ne skrbi, saj je sistem upravljanja z zakonitimi prestreznimi vmesniki zgradilo nemško podjetje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen