EU ob 5. obletnici poziva k razjasnitvi smrti Borisa Nemcova

1

V Bruslju so danes ob peti obletnici atentata na ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova pozvali k temeljiti preiskavi njegove smrti. “Njegov umor je treba popolnoma in transparentno razjasniti, da bi pred roko pravice privedli vse, ki so sodelovali pri tem zločinu,” je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU.

Kot so izpostavili v Bruslju, se je Nemcov neustrašno in resnim grožnjam navkljub boril za demokratične vrednote in politični pluralizem v Rusiji. V obdobju, ko se pravice civilne družbe in neodvisnih medijev v Rusiji vztrajno krčijo, je za mnoge navdih, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nemcov je bil ubit v noči na 27. februar 2015 na mostu v bližini Kremlja. Ubit je bil z več streli v hrbet. Nemcov je veljal za reformističnega politika. V 90. letih dvajsetega stoletja je bil tudi namestnik ruskega premierja. Nato je postal eden vodilnih obrazov opozicije in zagrizen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V povezavi z njegovim umorom so leta 2017 na dolgoletne zaporne kazni obsodili pet moških, ki naj bi bili povezani s Čečenijo. Vendar pa nihče ne dvomi, da so bili to zgolj izvajalci atentata, medtem ko naročnik ostaja neznan. Rusija sicer že od leta 2015 išče domnevnega načrtovalca napada Ruslana Mušudinova, še navaja dpa.

Družina ubitega politika sicer meni, da pravih naročnikov nihče niti ne išče, saj da za to niti ni prave politične volje. Njihov odvetnik Vadim Prohorov tudi dvomi, da bi bil Mušadinov pravi naročnik umora, ampak kvečjemu eden od izvajalcev. V podtonih pa podporniki Nemcova vseskozi obtožujejo kar Putina.

Njegovi privrženci nameravajo obletnico atentata obeležiti v soboto s posebnim spominskim shodom v Moskvi. Poklonili pa se mu bodo tudi v Pragi. V češki prestolnici bodo po Nemcovu poimenovali trg pred ruskim veleposlaništvom. Podobno so pred dvema letoma po Nemcovu poimenovali tudi trg pred ruskim veleposlaništvom v Washingtonu.

Število komentarjev: 1
  1. Hit pravi

    Rusija je nevarna država. Tudi pri nas bi lahko Nemcovu dali kakšno obeležje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen