Današnji prvi džuma-namaz v ljubljanski džamiji “nahranil” kar 4000 muslimanov

1

V ljubljanski džamiji, ki je bila zgrajena v okviru Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, so danes ob 12.30 opravili prvo molitev. Po besedah generalnega tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića se je zbralo od 3000 do 4000 ljudi, vse pa je minilo brez večjih zapletov.

Po Porićevih besedah je šlo za tedensko molitev (džuma-namaz), ki jo opravljajo ob petkih in jo je vodil mufti Nedžad Grabus. Obisk molitve je bil po njegovih besedah velik, saj so morali poleg džamije za molitev odpreti še športno dvorano v kleti kulturnega centra in nekatere druge prostore. Vse je minilo brez zapletov, tudi večjih težav s prometom ni bilo, je dejal.

Nekatere je sicer zmotil zapis na Facebook profilu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, kjer so sporočili, da zaradi gneče, ki jo pričakujejo, ni predvideno, da bi se molitve udeležile ženske. Po Porićevih besedah je tedenska petkova molitev obvezna za moške, za ženske pa ni obvezna, čeprav se je lahko udeležijo.

“Ker za ženske ni obvezna in smo vedeli, da pride veliko število ljudi, smo jih izključno iz organizacijskih razlogov prosili, da se molitve ne bi udeležile,” je pojasnil Porić. Ob tem je dodal, da “nekateri očitno iščejo samo senzacije” in zanikal, da bi šlo za diskriminacijo.

Današnja molitev, na katero so v skladu s tradicijo pozvali tudi preko zvočnikov, po besedah Porića sicer pomeni, da so začeli džamijo redno uporabljati. Tako je ob 15. uri v njej že potekala naslednja molitev. Muslimani namreč molijo petkrat na dan.

Muslimanski kulturni center Ljubljana so po nekaj let gradnje javnosti prvič predstavili v ponedeljek, njegovo uradno odprtje pa bo junija. Kot je na predstavitvi dejal Grabus, je center stal nekaj več kot 34 milijonov evrov. V njegovi kleti so uredili parkirišče, telovadnico, restavracijo in predavalnico. V pritličju pa so džamija s 40 metrov visokim minaretom, umivalnica, namenjena obrednemu umivanju pred molitvijo, ter izobraževalni, upravni in stanovanjski objekti. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. linke pravi

    boljši bi bil kakšen namaz z zaseko!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen