Avstralijo po nedavnih razsežnih požarih prizadelo močno deževje

0

Vzhod Avstralije, ki se že mesece spopada z uničujočimi gozdni požari, zdaj pestijo močne padavine. Meteorološki urad je izdal opozorilo pred močnim dežjem in poplavami za celoten obalni del zvezne države Novi Južni Wales. Oblasti pričakujejo, da bo dež v prihodnjih dneh pogasil vse požare, ki še divjajo na tem območju.

Nevihte s silovitim dežjem so povzročile poplave in sprožile zemeljske plazove. Ponoči so morali evakuirati prebivalce več nižje ležečih predmestij Sydneyja, kjer je padla rekordna količina padavin od leta 1990.

Po podatkih meteorološkega urada je v največjem avstralskem mestu v zadnjih štirih dneh padlo 391,6 milimetra dežja.

V Sydneyju in njegovi okolici je ponoči brez elektrike ostalo okoli 140.000 odjemalcev. Izjemne vremenske razmere so povzročile kaos v prometu. Številne ceste so zaprte zaradi zemeljskih plazov, poplav in podrtih dreves. Prekinjene so nekatere železniške in trajektne povezave, zaprtih je več deset šol.

Meteorološki urad je za danes izdal tudi opozorilo pred močnim vetrom, ki bo v sunkih dosegel hitrost do 90 kilometrov na uro, ter neobičajno visoko plimo in več kot pet metrov visokimi valovi.

Dež je pogasil več velikih požarov, ki so divjali v Novem Južnem Walesu, med drugim tudi “megapožar” severno od Sydneyja, ki je gorel na 500.000 hektarjih površine, in podobno obsežen požar južno od mesta.

Tiskovni predstavnik gasilcev v tej zvezni državi James Morris je sporočil, da danes gori še okoli 30 požarov, vendar pričakujejo, da bodo tudi ti kmalu pogašeni, poročajo tuje tiskovne agencije. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen