Avstralca na ladji za križarjenje negativna na koronavirus, doma pozitivna

0

Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralske oblasti so navedle, da je bilo vseh 164 Avstralcev, ki so bili na ladji, na testiranju za koronavirus na Japonskem negativnih. Šest ljudi so danes še enkrat testirali in pri dveh odkrili okužbo. Gre za starejšo in mlajšo osebo, so navedle avstralske oblasti. “Ta dva človeka imata blago bolezen,” so dodali.

Poudarili so, da to ni nepričakovano, saj se je virus na ladji, ki je zasidrana v japonski Jokohami, širil tudi po začetku testiranja.

Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je ob tem opozoril, da niso bili vsi Avstralci, ki so s čarterskim poletom odpotovali domov, negativni.

Avstralske zdravstvene oblasti so poudarile, da ni razlogov za zaskrbljenost med ljudmi. Zagotovili so, da so ustrezno pripravljeni za ukrepanje. Pred tem so v Avstraliji zabeležili 15 primerov okužbe z novim koronavirusom. Vsi so bili povezani z izbruhom bolezni na Kitajskem.

Ladjo Diamond Princess so ljudje, ki niso bili okuženi, po koncu 14-dnevne karantene lahko začeli zapuščati v sredo. Doslej jih je odšlo 700, danes pa naj bi jih ladjo zapustilo še 450. Na ladji je bilo vse skupaj 3700 potnikov in članov posadke. Že pred koncem karantene so okužene prepeljali v bolnišnice na Japonskem, več držav pa je evakuiralo svoje državljane. Na ladji je bilo tudi šest Slovencev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen