Arsenovič Mariborčanom občutno zvišuje cene komunalnih storitev, za direktorico mestne uprave MOM pa nastavlja svojo svetnico Natašo Rodošek

3

V Mestni občini Maribor se obeta občutna podražitev komunalnih storitev. Če bodo mestni svetniki prihodnji teden potrdili predlagane cene, se bo cena komunalne košarice za povprečno mariborsko gospodinjstvo zvišala za 4,45 evra. Po besedah vodstev občine in javnih podjetij je to pripisati predvsem zvišanju minimalne plače in drugih stroškov.

“Dvig cen se bo seveda poznal, a če vemo, da do tega prihaja v največji meri zaradi dviga minimalnih plač, mislim, da je to prav, ker so to ljudje, ki tukaj živijo in si za svoje dobro delo zaslužijo tudi več kot minimalno plačo. Za to pa vemo, da ob vseh drugih dvigih cen ne zadostuje za spodobno življenje,” je na današnji novinarski konferenci povedal župan Saša Arsenovič.

Poudaril je, da je najprej kazalo na nujen skupen dvig cen v višini osmih evrov, a so z optimizacijo izvajanja komunalnih storitev uspeli doseči predlagano podražitev za 4,45 evra mesečno, “kar je samo štiri kave na mesec ali dva soka”. “Če želimo ohraniti kvaliteto storitev, moramo v to vlagati,” je dodal.

Poleg dviga minimalne plače so k podražitvi po besedah direktorjev javnih podjetij prispevala tudi posledična nujna napredovanja ostalih zaposlenih, višje cene odvzema odpadkov, nujna vlaganja v posodobitev voznega parka Snage, podražitve energentov ter širjenje obsega storitev, na primer pri Marpromu zaradi skorajšnje pridobitve drugega vozila za brezplačne prevoze po mestu Maister in daljših voženj avtobusov zaradi obvozov zaradi del na cestah. “Naše cene se niso spremenile že 19 let, obseg dela in stroškov pa se stalno veča,” je izpostavil direktor Marproma Bernard Majhenič.

Cena avtobusne vozovnice za enkratno vožnjo, kupljena v predprodaji, naj bi se podražila s sedanjih 0,8 evra na en evro. Za pitno vodo naj bi povprečno gospodinjstvo plačevalo nekaj več kot evro več na mesec, pol evra več za odvajanje komunalnih vod, za odvoz odpadkov v individualnih hišah pa evro. Nove cene naj bi začele veljati s 1. marcem.

Podražile se bodo tudi storitve Pogrebnega podjetja Maribor, a bodo kljub temu cene grobnine po besedah direktorice Lidije Pliberšek še vedno najnižje v Sloveniji.

Na seji mestnega sveta v četrtek bodo med drugim tudi obravnavali rebalans občinskega proračuna za letošnje leto. Ta se z 136 milijonov zvišuje na 154 milijonov evrov. “Ob tem, da od države dobimo vsako leto manj denarja, glede na dejstvo, da stroški naraščajo, je sestavljanje proračuna vsako leto bolj zahtevno,” je dejala vršilka dolžnosti direktorice mestne uprave Mateja Cekić.

Njeno mesto bo s prihodnjim tednom prevzela mestna svetnica Arsenovičeve liste Nataša Rodošek. Kot je danes povedal župan, je že opustila svoje delovanje v mestnem svetu in tako izpolnila pogoje za imenovanje za novo v. d. direktorice mestne uprave. To mesto se je izpraznilo na začetku tega leta, ko se je umaknil Boris Železnik. (sta)

Št. komentarjev: 3
  1. Sandi pravi

    Bog naj nosi tega srbina nesposobnega, Mariborčanom pa v bodoče več pameti v glave!

  2. Marjan pravi

    Mariborčani a njega boste tudi ven “splozali”?

  3. Hit pravi

    A mariborski tožilci še vedno zalezujejo Kanglerja? Morali bi dobiti prepoved približevanja!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen