Ali je Delo odpuščalo mimo zakonodaje in socialnega dialoga?

0

V vodstvu Dela navajajo, da so danes vročili odpovedi pogodbe o zaposlitvi sedmim novinarjem in fotografom na podlagi programa razreševanja presežnih delavcev. Ob tem se ne strinjajo z navedbami sindikata in društva novinarjev Slovenije, da je šlo za odpuščanje mimo zakonodaje in socialnega dialoga.

Program razreševanja presežnih delavcev je bil po njihovih navedbah potreben, ker je družba izvedla reorganizacijo in v tem postopku večjemu številu zaposlenih ponudila v podpis novo pogodbo o zaposlitvi.

Oba sindikata – tako novinarski, kot sindikat Pergam – sta bila vključena v postopek programa in vodstvo se je skušalo čimbolj približati njunim zahtevam po upoštevanju socialnih kriterijev pri odpuščanjih, trdijo na Delu. Ob tem so dodali, da je vodstvo sprejelo tudi številne omilitvene ukrepe, da bi zmanjšalo posledice odpuščanja.

Odzvali so se tudi na navedbe novinarskih organizacij, da se s tem uničuje časnik in ruši slovensko (časnikarsko) novinarstvo in na njihov poziv poslovodstvu Dela k spoštovanju družbene vloge medija v demokraciji ter upoštevanju interesa in potrebe javnosti po kakovostni informaciji.

Vodstvo Dela navaja, da je število zaposlenih novinarjev v medijski hiši Delo še zmeraj dovolj veliko in višje, kot predvidevajo standardi iz tujine, da bo lahko zagotavljajo vsebine v sedanjem obsegu, zato je skrb po njihovi krnitvi odveč. Zagotavljanje vzdržnosti poslovanja medijskih družb v današnjih razmerah na trgu, predvsem trgu tiskanega časopisa, zahteva prilagajanje razmeram in tega ne moremo povezovati z zmanjševanjem družbene vloge medijev v demokraciji.

Postopki, ki jih zakon predpisuje v primeru programa razreševanja presežnih delavcev trajajo dolgo, v tem primeru tudi zaradi izredno dolgotrajnih pogajanj z obema sindikatoma. “Žal nam je, da sindikat novinarjev v tem procesu ni sodeloval bolj tvorno, njegova današnja izjava za javnost pa je zlonamerna in zavajajoča,” so še zapisali v odzivu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen