ZDA s sankcijami proti izkoriščanju delavcev Severne Koreje v tujini

0

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v torek objavil sankcije proti podjetjema, ki sodelujeta pri izkoriščanju delavcev Severne Koreje v tujini. Zaposlovanje Severnokorejcev v tujini prepoveduje resolucija Združenih narodov, države članice ZN pa so imele čas do 22. decembra lani, da delavce pošljejo domov.

Sankcije, s katerimi so zamrznili njihovo premoženje v ZDA in Američanom ter ameriškim podjetjem prepovedali poslovanje, so uvedli proti podjetju iz Severne Koreje Korea Namgang Trading Corporation, ki pošilja delavce v Rusijo, Nigerijo in na Bližnji vzhod ter proti kitajskemu podjetju Beijing Sukbakso, ki za delavce ureja prenočišča in pošiljanje zaslužka domov.

Resolucija ZN o delavcih iz Severne Koreje je bila sprejeta soglasno že leta 2017. Organizacije za človekove pravice so poročale, da te delavce praktično izkoriščajo kot sužnje, ves denar pa jim pobere severnokorejski režim predsednika Kim Jong-una.

Leta 2017 je imela Severna Koreja v tujini 100.000 delavcev, ki so režimu na leto zagotovili 500 milijonov ameriških dolarjev. Največ jih dela na Kitajskem in v Rusiji, pa tudi ponekod po vzhodni Evropi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen