Vzorni vozniki že petič na koncert policijskega orkestra

0

Policijski orkester bo zvečer že četrtič nastopil na koncertu za vzorne voznike, ki so v lanski preventivni akciji Slovenija piha 0,0 napihali 0,0. Policistom se bosta na odru Centra urbane kulture kino Šiška pridružila Tokac iz skupine Dan D in Neisha, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Akcija Slovenija piha 0,0 je potekala lani med 4. in 10. novembrom ter 2. in 20. decembrom. V tem času so policisti razdelili okoli 10.000 kuponov, vozniki pa so z njimi sodelovali v žrebu za vstopnice.

V prazničnem času je varnost na cestah posebej ogrožena. Zato je ozaveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihofizičnih substanc v tem času še posebej pomembno, so zapisali. Največ prometnih nesreč z alkoholom se zgodi ob vikendih. Pogostejše so pomladi in poleti ter v obdobju martinovanj in v prednovoletnem času.

Policisti so tako lani med 4. in 10. novembrom odredili 13.182 alkotestov. Med testiranimi je bilo vinjenih 374 voznikov. Začasno so odvzeli 356 vozniških dovoljenj, pridržali pa so osem voznikov. Med 1. in 31. decembrom pa so policisti odredili 22.415 alkotestov, 784 voznikov pa je bilo vinjeni. Začasno so odvzeli 644 vozniških dovoljenj, pridržali pa so 38 voznikov.

Na motorične sposobnosti voznikov vpliva že en kozarec zaužitega alkohola. Vinjeni vozniki imajo slabšo sposobnost zaznavanja, napačno presodijo razdaljo med objekti, upočasni se reakcijski čas in zoži pa se tudi zorni kot. Zato je tveganje za povzročitev prometne nesreče večje.

Akcija Slovenija piha 0,0 je namenjena ozaveščanju o škodljivosti uporabe alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, ki poslabšajo sposobnosti za varno vožnjo. Akcija spodbuja k varni in odgovorni vožnji vseh udeležencev v prometu, so zapisali na ministrstvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen